2
Mayıs
2024
Perşembe
KAYSERİ

Fırtına, 600 yıllık çınarı devirdi

KAYSERİ'nin Melikgazi İlçesi Hisarcık Beldesi'nde ‘Balaban Çınar' olarak bilinen ve yaklaşık 600 yıllık çınar ağacı, kısa süre önce etkili olan fırtınada kökünden devrildi. Kök kısmında başlayan çürümenin ilerlemesi ve aşırı rüzgârın etkisiyle devrilen, tescilli de olan tarihi çınar ağacı, bir evin duvarına da zarar verdi.

Hisarcık Belde Belediye Başkanı Ali Veral, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Şükrü Karatepe'nin ‘Erciyes'in Anıtsal Ağaçlar' isimli kitabında da yer verilen ve beldedeki tescilli 3 ağaçtan biri olan tarihi çınarın fırtına sonrası devrildiğini söyledi.

Geçen yıl ölen Orhan Balaban'ın bahçesinde bulunan, gövde genişliği 9.5 metre, gölge alanı ise, 30 metre çapında olan ve beldenin görkemli ağaçlarından biri olan 600 yıllık çınar ağacının kökündeki çürümenin ilerlediğini bildiren Belediye Başkanı Ali Veral, şöyle dedi:
“Beldemizdeki en görkemli ve en büyük ağaçlardan birisi ‘Balaban Çınar' idi. Ağaç, Balaban ailesinin bahçesinde bulunması nedeniyle bu ismi almıştı. Tescil kayıtlarına göre, 600 yaşında olduğu biliniyor. Ululuğu ve yüceliği simgeleyen çınar ağaçlarımız beldemizin ambleminde de yer alıyor. Çınar, pazar günü etkili olan fırtına nedeniyle kökünden devrildi. Yıkılan ağacı tehlike oluşturması nedeniyle bir an önce kaldırmak istiyoruz. Ancak, tescilli olması nedeniyle Orman İşletmesi ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile yazışmalarımız devam ediyor.”

DHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 15:51:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?