5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Fotoğrafçıdan EXIF kampanyası

Fotoğraf sanatçısı Hayrettin Doğan, fotoğrafların çekildiği anda, makinenin içine işlenen bilgilerin bütünü olarak adlandırılan ‘Exif’ bölümüne, fotoğrafı çeken kişinin adının da üreticiler tarafından eklenmesi için öneri kampanyası başlattı.


Kampanya hakkında açıklamalarda bulunan fotoğraf sanatçısı Hayrettin Doğan, günümüzde emeklerin çalınmasının söz konusu olduğunu söyledi. Bu durumun sanatçı ve sanatseverleri, kalitenin karşılıksız olarak elde edinmesinden dolayı, emeğin karşılığının maddi olarak alınamamasından dolayı rahatsız olduklarını belirten Doğan, “Eğer emeğe saygısızca alıntılar olmasa, sanat camiası bu durumdan dolayı üzüntü içerisinde olmayacak ve yapıtlarını daha özgürce, daha geniş alanlarda halk ile buluşturabilecektir.

Bu da toplumlarda daha barışçıl, daha sosyal, toplum ve milletleri birbirinden daha haberdar kılacaktır. Ben ve fotomuz.com grubu bu gerçekten yola çıkarak; fotoğraf makinesi üreticilerine bir teklif sunmak adına öneri kampanyası başlattık. Önerimiz; fotoğrafın içinde yer alan exif; daha da açıklayıcı olmak gerekirse, fotoğraf makinesinin deklanşörüne basıldığı anda fotoğrafa işlenen teknik bilgiler bölümüdür. Bizler de aynı bölüme, yazılımı üreticiler tarafından oluşturulmak üzere, fotoğrafı çeken kişinin adının da yer alması ümidinde ve takibindeyiz.

Bu sayede, fotoğraf, sahibi tarafından hangi alanlarda paylaşılırsa paylaşılsın, o bilgi fotoğrafın üzerinde yer alacağından, o kimlik bilgisi fotoğrafla özdeşleşeceğinden, herhangi bir yasadışı kullanım sonucunda fotoğraf sahibi hakkını karşı tarafta daha rahat arayabilecektir. Kampanyamıza destek olacak kişi, kurum ya da kuruluşlar, internet sitemiz olan www.fotomuz.com adresinde yer alan linkten katılım formu alıp, gerekli yerleri doldurup ve şahsi imzalarını atıp; yine bize tercihlerine göre grubfoto@hotmail.com, hayrettindogan@hotmail.com elektronik posta adreslerinden gönderebilirler” dedi.

İha
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2009 Perşembe 14:03:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?