3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Fotoğrafçılık kabuk değiştiriyor

Kayseri’de fotoğrafçılık mesleğini 1984 yılından beri sürdüren Stüdyo Gözde sahibi Ali Salkımlı, dijital teknolojinin yaygınlaşması ile eski fotoğrafçılık mesleğinin kaybolmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Karakalem fotoğrafçılığın artık anılarda kaldığını belirten Salkımlı, hızla gelişen dijital fotoğrafçılığın, birçok küçük fotoğrafçı esnafının da kepenk kapatmasına neden olduğunu kaydetti. Salkımlı, “Fotoğrafçılık mesleği hızlı bir değişim yaşıyor. Eskisi gibi karakalem fotoğrafçılık kalmadı onları artık anılarımızda yaşatıyoruz. Günümüzde fotoğrafçılık tamamen dijitale kayıyor. Bundan 5 yıl önce 36 lık poz dediğimiz filmlerden günde ortalama 70 makara baskı yapardık. Şu anda bu sayı günde 5 makaraya kadar düştü. Bu kullanıcılarda, 36 lık poz çeken makinesinin kalitesinden memnun olanlar ile yeni aldığı dijital makineden memnun olmayanlardan oluşuyor” dedi.

Fotoğrafçılık sektörünün günümüzde tamamen teknolojiye dayalı bir sektör haline geldiğinin altını çizen Salkımlı, bilgisayarcılık kökenli firma olan Tekno Marketlerin fotoğrafçılık mesleğini sürdüren esnafı olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Salkımlı, “Stüdyoda çekilmiş bir resim kalitesini evde çekim yaparak elde edemezsiniz. Buna imkan yoktur. Fotoğrafçılık, video olsun, televizyon olsun hep dijitale doğru kayacak. Şimdi Tekno Market denen mağazalar açılmaya başlandı. Bu mağazaların sayısının artması fotoğrafçıların pasif olmasından kaynaklanıyor. O marketler bilgisayarcılıktan gelme firmalar. Bunların fotoğrafçılıkla alakası yok. Zaten fotoğrafçılıkla ilgili bir konuda soru sorduğunuzda size doğru dürüst bir cevap bile veremiyorlar. Müşteriler bizden çoğu zaman bilgiyi alıyor, Tekno Marketlerden ise gidip makineyi alıyorlar. Teknik bilgi bizden, alışveriş onlardan oluyor. Bizim gibi esnaflar karlarını yüksek tutmazlarsa, Tekno Marketlere olan ilgi bu kadar fazla olmaz ve müşteriler bizi tercih eder diye düşünüyorum” diye konuştu.

Tekno marketlerin açılması ile satış tekniklerinin değiştiğini ifade eden Salkımlı, sattıkları ürünlerde fiyat koruması diye bir şeyin olmadığını vurguladı.
Salkımlı, ”Ben işyerimde küçük karlarla satış yapmayı tercih ediyorum. Bundan 10 yıl önce yılda yüzlerce fotoğraf makinesi alırdım. Satılmazsa seneye kalırdı. Teknolojinin çok hızlı ilerlediği günümüzde ise fazla makine alıp vitrine koymak risk oldu. Şimdi 250 YTL’ye sattığım bir makinenin fiyatı 3 ay sonra 200 YTL ye düşebiliyor. Günümüzde fiyat koruması diye bir şey yok. O sebeple az miktar fotoğraf makinesi alıp bunları en seri şekilde satmaya çalışıyoruz. Yüksek teknolojili bir fotoğraf makinesi isteyen müşterimize ise sipariş üzerine makine getirtiyoruz. Sektör kan kaybedince fotoğrafçılar derneğimizde kapandı. Bir çok fotoğrafçı esnaf kapandı dijital baskı ünitesi olanlar ayakta kalabildi. Kayseri de baskı ünitesi bulunanların sayısı bir elin parmakları kadar az” şeklinde konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2008 Pazartesi 16:39:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?