5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Gaz zehirlenmelerine karşı uyarı!

Kayseri Çevre ve Orman İl Müdiresi Melehat Özoğlu, karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için bacaların düzenli olarak temizletilmesi gerektiğini söyledi.

Açıklamada bulunan Çevre ve Orman İl Müdiresi Melehat Özoğlu, kış aylarında yanlış kullanım ve ihmal yüzünden karbonmonoksit zehirlenmelerinin yaşandığını belirtti.

Karbonmonoksitin renksiz, kokusuz, tatsız havadan hafi olduğunu kaydeden Özoğlu, "Karbonmonoksit çok düşük konsantrasyonlarda bile zehirleyici bir gazdır. Hafif olmasından dolayı genellikle odaların tavan kısımlarında toplanır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen akımını engelleyerek zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmesi, kömür ve odun sobaları, şofben, kombi gibi kapalı ortamlarda yakıtların tam olarak yanmaması nedeniyle ortaya çıkar. Yakıtın tam yanmaması sonucu karbonmonoksit gazı açığa çıkıyor ve zehirlenmelere sebep oluyor" dedi.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için bir dizi önlemelerin alınması gerektiğinin altını da çizen Özoğlu, "Soba, şofben, doğalgaz ve kömür kaynaklı zehirlenmelere sebebiyet vermemek için vatandaşlarımızın bacaların dolmasını beklemeden temizletilmesi gerekir. Ayrıca, baca başlığı kullanılması, bacaların yeterli derecede yalıtımlı olması ve standartlara uygun olması, doğalgaz kombi sitemlerinin havalandırma deliklerinin kapatılmaması ve düzenli olarak bakımlarının yapılmalıdır. Doğalgaz kullanıcılarının tesisata yönelik izinsiz tadilat yapmaması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 14:45:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?