5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Göçebelerin yaşam mücadelesi

Mardin'den Kayseri'ye fidan dikimi ve teraslama işi için gelen mevsimlik tarım işçileri, zor yaşam şartları arasında para kazanmaya çalışıyor.

Tarımsal Üretim ve Geliştirme Müdürlüğü (TÜGEM), İl Özel İdaresi ve Çevre ve Orman Bakanlığı ile Dünya Bankası işbirliğiyle 'Kızılırmak - 1 Mikro Havza Rehabilitasyon Projesi' kapsamında Molla Hacı bölümünün ağaçlandırma ve teraslama işinde çalışan mevsimlik işçiler, sabah saat 07.00'de yola çıkıp akşam 17.30'da evlerine dönüyor.

Mardin'den Kayseri'ye kamyonetlerle taşınan 250 kişi, Kocasinan ilçesi Felahiye yolu üzerinde bulunan Obruk köyü tepeliklerine kurdukları barakalara yerleşti. Rahatsızlığı ve küçük çocuğu olan kadınlar evde kalırken, diğer kadınlar da eşleriyle birlikte fidan dikimine gidiyor. Günlük 24 TL'ye çalışan mevsimlik işçiler adlıkları paranın yetmediğinden yakınırken, başka da yapacakları bir işlerinin olmadığını ifade ediyor.

ARAZİDE VE ÇADIRDA GEÇEN BİR HAYAT

Mevsimlik işçilerin hayatı çadırlarda ve tarlalarda geçiyor. Evlerinden yaklaşık 20 gün önce ayrılan mevsimlik işçiler, ilk olarak fidan dikimi için Kayseri'ye geldiklerini belirterek, zor şartlar adlında para kazanmaya çalıştıklarını söyledi. Evden uzakta derme çatma barakalarda yaklaşık 8 ay kalan ailelerin yaşadığı koşullar, sefaleti de gözler önüne seriyor.

Barakalarda ısınma sorunu soba ile çözülürken, aydınlatma ise lüküs ile gideriliyor. Kullanma suyunu çeşmelerden bidonlarla taşıyarak getiren kadınlar, kucaklarındaki bebeklerle dikkat çekiyor. Bulaşıklarını dışarıda yıkayan, yemeklerini yaktıkları ateşte pişiren aileler, zor yaşam şartlarına rağmen yine de gülüyor. İşsizlik okul çağında olan çocukları da eğitimden mahrum bırakıyor.

"EVLENMEDEN ÖNCE DE HAYATIM BÖYLEYDİ"

Mevsimlik işçilerden Emine Dinişir (22), geçinmek için Mardin'den Kayseri'ye geldiklerini söyleyerek, "Yaklaşık bir aydır buradayız. Eşim fidan dikimi ve teraslama için geldi. Benim ayrıca bir kumam var. Hepimiz aynı çadırda kalıyoruz. Herhangi bir sıkıntı olmuyor. Böyle bir hayatın olmasını biz de istemezdik, kaderimizde bu var. Ben evlenmeden öncede ailemle mevsimlik işçi olarak çalışıyordum. Şimdi de aynı. Bugün hasta olduğum için gidemedim" dedi.

Fidan dikim işinden erken gelen Özgür Atel (28) ise yılın 8 ayını memleketlerinden uzak geçirdiklerini belirterek, "Ekmek parası için yollara düşüyoruz. İlk olarak Kayseri'ye geldik. Buradaki işimiz bittikten sonra Manisa'ya sebze işine, oradan da İzmir'e pamuk hasadına gideceğiz. Geçinmek için bunları yapmak zorundayız. Biz de şehrimizde kalmak isterdik fakat iş imkanı olmamasından dolayı mevsimlik işçi olarak çalışmaya gidiyoruz. Burada yaklaşık 250 kişi bulunuyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2009 Perşembe 12:12:48
Güncelleme :30 Nisan 2009 Perşembe 12:19:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?