5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

'Gönüllü donör sayısını arttıracağız'

Kayseri Erciyes Üniversitesi Kan Toplama Merkezi sorumlusu Doç. Dr. Bülent Eser, kan vermenin gönüllü olması gerektiğini belirterek, amaçlarının daha fazla gönlü donör kazanmak olduğunu söyledi.

Açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Bülent Eser, bütün üniversitelerde kan toplama merkezlerinin olduğunu ifade ederek, Kayseri'de yıllık yaklaşık 24 bin kişiden kan aldıklarını kaydetti.

Topladıklarını kanın yüzde 98'inin üniversitede kullanıldığını ifade eden Eser, "Bunun dışında Kızılay'da aranılan kanın bulunmaması üzerine devlet ve özel hastanelere kan veriyoruz. Topladığımız kanı üç ayrı grup halinde ayırıyoruz. Yılda 70 bin civarında kan ve kan ürünleri kullanıyoruz. Erciyes Üniversite Hastanesi'nde kan sıkıntısı yok. Gönüllü donör sayısı ile en yüksek merkezlerden birisiyiz" dedi.

"KAN VERMEK İSTEYEN GÖNÜLLÜ OLMALIDIR"

Üniversite dışında organize sanayi bölgesi, kamu kurum ve kuruluşlarıyla karşılıklı görüşülerek kan topladıklarını kaydeden Eser, "Fabrikalara ve işyerlerine giderek kan vermenin faydaları hakkında bilgiler veriyoruz. Eğer kabul edilirse kan topluyoruz. Birinci amacımız kan vermek isteyen kişinin gönüllü olmasıdır. Arkadaşının veya başka birisinin rızası ile değil kendi isteğiyle kan vermek isteyen kişilerden kan alıyoruz. Bizim için öncelikler arasında kan vermek isteyen kişinin sağlıklı olmasıdır. Sağlık durumu iyi olan 18-65 yaş arası herkesten kan verebilir. Kan vermek isteyenlerin kan sayım değeri düşük olmayacak, tansiyon, nabız, enfeksiyon gibi rahatsızlıklarının yanı sıra ilaç kullanmaması gerekir. Kişi kan verirken faydalı olmak amacıyla vermelidir. Ayrıca kan vermek kalp krizi riskini azaltır, kanın tazelenmesini sağlar" diye konuştu.

"GÖNÜLLÜ DONÖR SAYISINI ARTTIRACAĞIZ"

Kayseri'de kan verenlerin tamamının gönüllü donör olmasını hedeflediklerini hatırlatan Eser, "Üniversite bahar şenlik alanında bir kan toplama merkezi kuracağız. Burada kan veren öğrencilerimize küçük hediyelerimiz olacak. Zaten öğrencilerimiz fakültelerine geldiğimiz zaman yeterince ilgi gösterdi. Verilen kanların hayat kurtardığı unutulmamalıdır" dedi.

Yeni Kan ve Kan Ürünleri Kanunu'na göre kan toplamanın ağırlıklı olarak Kızılay'a devredileceğini ifade eden Eser, “Eğer üniversiteler dışarda bırakılırsa Kızılay'ın tek başına karşılaması lazım. Kızılay bu kan ihtiyacını karşılayabilmesi için ciddi çalışmalar yapması gerekir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 13:18:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?