5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Görme engelliler iş bulamıyor

Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi ve Altı Nokta Körler Derneği Kayseri Şubesi tarafından yürütülen Avrupa Birliği (AB) destekli 'Hayata Dokunmaya Hazırlanan Eller (HAYDEL) Projesi' kapsamında bilgisayar operatörlüğü, masörlük ve kültür mantarı yetiştiriciliği eğitimlerini tamamlayan görme engelli kursiyerler bir yıldır iş bulamıyor.


Açıklamalarda bulunan Altı Nokta Körler Derneği Kayseri Şube Başkanı Sadettin Kulkul, derneklerine bağlı 374 üye bulunduğunu belirtti. Hayatı toplumsal ve kamusal olarak ikiye ayırmak gerektiğini ifade eden Kulkul, meslek edindirme adına Avrupa Birliği ve ERÜ ile ortaklaşa hazırlanan bilgisayar operatörlüğü, kültür mantarı yetiştiriciliği ve masörlük kurslarına üyelerinin büyük bir ilgi gösterdiğini kaydetti. Üyelerin bu kursların bitiminde hemen iş bulabileceğini, ayrıca alınan sertifikalarla iş yeri
açabileceklerini düşündüğünü sözlerine ekleyen Başkan Kulkul, "Bu kurs onların önünü açmak ve meslek edindirmenin temelini oluşturmak adına atılan adımlardan birisiydi. Ancak üyelerimiz ellerine geçen bu sertifikaların sadece katılım sertifikası olduğunu görünce büyük hayal kırıklığı yaşadılar. Yine de gelecek adına umutluyuz. En azından ellerinde bir meslekleri oldu" diye konuştu.


Dernek saymanı Mehmet Kırdöktü ise masörlük, bilgisayar ve kültür mantarı yetiştiriciliği adı altında açılan 3 ayrı kursa 90 üyenin katıldığını, 9 ay süren eğitim sonucunda katılım belgelerini almaya hak kazandıklarını ifade etti. Kırdöktü, "9 ay boyunca iş buluruz ümidiyle işi gücü bırakıp bu kurslara katıldık. Aldığımız bu katılım belgesiyle iş yeri açabileceğimiz söylendi. Ben bu elimdeki belgeyle birçok yerde iş aradım ama kimse bana iş vermedi. Zaten birçoğu da en az bir tane yabancı dil şartı
koydu. Bir ara masaj üzerine iş yeri açmak istedik ama belediye yetkilileri bize verilen bu belgenin iş yeri açmak için yeterli olmadığını ve hiçbir resmiyetinin olmadığını söyledi. Şunu açık yüreklilikle söylemeliyim ki hepimiz büyük hayal kırıklığı yaşadık. Hepimizin hayalleri suya düştü. Kursa giden birçok üyemiz sertifikasını almaya dahi gelmedi. Hepimiz mağdur olduk" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2009 Pazar 12:00:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?