4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Gül Kültepe’ye sahip çıkıyor

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, önceki gün Kültepe harabelerinin başarkeoloğu Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu’nu Çankaya Köşkü’nde kabul etti.

Gül’ün daveti üzerine gerçekleşen görüşmede, Kulakoğlu, Kültepe’nin Anadolu için çok önemli bir değer olduğunu belirterek Gül’e "Hamimiz olur musunuz" teklifinde bulundu.

Gül de, memleketi Kayseri’deki Kaniş Krallığı’nın merkezi ve Anadolu’daki Asur ticaret kolonilerinin başşehri olan Kültepe’deki önemli ticaret merkezi Karum’un tekrar ayağa kaldırılması için Prof. Kulakoğlu’nun teklifini kabul etti.

Gül, Anadolu’daki ilk ticaret merkezinin Kayseri’de olmasına rağmen turistlerin havaalanından direkt Kapadokya bölgesine geçmesinden yakınarak "Kayseri’yi marka yapmalıyız. Asurlu tüccarların evlerini korumalı ve ayağa kaldırmalıyız. Tanıtım atağına geçerek turizmi canlandırmalıyız" dedi.

Kulakoğlu da bölgede kamulaştırma problemlerinin çözümlenmesi gerektiğini belirterek, tanıtım için destek istedi. Gül, elinden gelen desteği vereceğini ifade etti. Kaniş Krallığı’nın merkezi ve Anadolu’daki Asur Ticaret Kültepe, MÖ 3. binin sonlarından itibaren, özellikle 2. binin ilk çeyreğinde Anadolu-Suriye-Mezopotamya arasında önemli bir ticaret ve kültür merkeziydi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2008 Pazar 09:58:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?