5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Güneşli depremi'nin 1. yıldönümü

GÜNEŞLİ DEPREMİ'NİN BİRİNCİ YILDÖNÜMÜ

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Adnan Evsen, 68 yıl içerisinde yaşanmış en büyük deprem olarak kayıtlara geçen Güneşli Depremi'nin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, değişen bir gelişmenin olmadığını söyledi.

12 Kasım 2008 tarihinde meydana gelen ve Kayseri'de son 68 yıl içindeki en büyük deprem olarak kayda geçen Güneşli Depremi'nin yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması yapan Adnan Evsen, Kayserinin üçüncü derece deprem bölgesi olduğunu hatırlattı.

Evsen, "10 Kasım 2008 tarihinde başlayarak 12 Kasım 2008'e kadar 5 adet öncü deprem, 17 adet artçı sarsıntılar kentte panik havası oluşturmuştur. 1940 yılında gerçekleşen Erciyes merkezli 5,3 ve Yeşilhisar merkezli 5,2 şiddetindeki depremler kentin aletsel dönemdeki en büyük depremleridir. Tarihsel dönemin kayıtlarını göz ardı edecek olursak 12 Kasım 2008 tarihinde saat 16.03'de 4,9 büyüklüğündeki Güneşli merkezli oluşan deprem Kayseri tarihinde gerçekleşen en büyük ikinci depremdir” dedi.

Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bir şey değişmediğini de üzülerek ifade ettiğini kaydeden Evsen, “Üzülerek söylüyorum ki değişen bir şey yok. Kayseri'de Melikgazi, Kocasinan ve Talas belediyeleri yürürlükte bulunan yasa ve yönetmeliklere uyarken Hacılar, Develi, Yeşilhisar, Sarıoğlan, Bünyan, İncesu, Pınarbaşı, Felahiye, Özvatan ve diğer belediyeler zemin etütlerini istemeyerek veya oda onaysız kabul ederek, yasalara aykırı olarak yapı ruhsatnamesi düzenlemektedirler. Bu şartlar altında hinterlant sınırları içerisinde Hacılar ve İncesu ile diğer belediyelerin vermiş olduğu yapı kullanma belgeleri tümüyle usulsüzdür. Yasaları ve yönetmelikleri yok sayan usulüne uygun yapı ruhsatı düzenlemeyen kişi ve kuruluşlara, ilgili kurum ve kuruluşlar istemese dahi oda onaysız rapor üreten meslektaşlarımıza görev ve sorumluluklarını bir kez daha hatırlatır, aykırı işlem yapanlar hakkında da yasal işlem başlatacağız” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2009 Perşembe 11:40:05
Güncelleme :12 Kasım 2009 Perşembe 11:49:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?