3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Hacı refakatçıları çözüm bekliyor

Refakatçi olarak ikinci kez 2008 yılı hac döneminde hacca gitmek isteyenlerde muammalı bekleyiş sürüyor.

Geçen yıl refakatçi olarak ikinci defa hacca gitmek isteyenlerin kayıtlarının kabul edildiğini ve kurada çıkanların ise hacca gittiklerini belirten Hac, Umre organizasyonu şirketlerinden Alto Tur yetkilisi İbrahim Özpişkin, bu yıl ise bu durumda olanların hac kayıtlarının İl müftülüğü tarafından yenilenmediğini söyledi.

Bu uygulamaların hiçbir kanuni hükme dayandırılmadan kurumun keyfi bir kararı olduğunu kaydeden Özpişkin, ”Bu yıl hacca refakatçi olarak ikinci defa gitmek isteyenler büyük sıkıntı içerisindeler. Daha önceki yıllarda hacca gitmiş olan hacılardan bu yıl eşi, annesi veya kız kardeşine refakat ederek ikinci defa hacca gitmek isteyenlerin hac başvuruları, il müftülüğü tarafından yenilenmedi. Bu büyük bir haksızlıktır. Bu durumda olan yüzlerce hacı adayı benden yardımcı olmamı istedi. Bende onlara siz eşinizin veya annenizin adına ön kayıt yaptırın eşinize veya annenize kura çıkarsa bende gerekirse mahkeme yoluyla hakkınızı savunurum dedim. Çünkü geçen yıl uygulanmış ve bu şekilde Kayseri’den yüzlerce insan hacca gitmiştir. Bu bir kazanılmış haktır. Her yıl farklı uygulamalar yapılamaz. Geçen yıl bu durumda olanların kayıtları nasıl kabul edildiyse bu yılda kabul edilmeli ve hata düzeltilmelidir” dedi.

1997 yılından beri Hac Umre organizasyonu ile uğraştığını vurgulayan Özpişkin, hac kuralarının açıklandığı gün müftülüğün almış olduğu kararlara saygılı davrandıklarını, fakat aynı saygıyı onlardan göremediklerinin altını çizdi.

Özpişkin, ”Müftülük geçen yıl Kayseri’den hacca giden hacıların yaklaşık yüzde 60’lık kısmını götürdü. Geri kalan yüzde 40’lık kısmı da özel acentelere tahsis edildi. Acenteler ise birbirleri ile hacı adayı kaydetme yarışına giriyor. Bu da hoş olmayan görüntülere neden oluyor. Bizler müftülüğün önünde simsar gibi davranıyormuşçasına hareket ettirilmek istemiyoruz. Biz neden müftülük önünde nöbet tutmak zorunda bırakılıyoruz. Bizim müftülükten neyimiz eksik, neden müftülükten kovuluyoruz. Bu konuda sıkıntılı ve çaresiz bırakılıyoruz. Bu konuların çözüme kavuşturulmasını istiyoruz” diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 28 Mart 2008 Cuma 14:00:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?