4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Hem zanaat hem sanat

Kayserili saz imalatçısı Kazım Çakmak, küçük yaşta çalmayı öğrendiği meslekle şimdi hem zanaat hem de sanat icra ediyor.

Mimarsinan İş Merkezi'nde faaliyet gösteren Mercan Saz Evi sahibi Kazım Çakmak (44), 13 yaşından beri imalat işiyle uğraştığını söyledi.

Küçük yaşlarda babasına ait sazı çaldığını ve bozulduğunda ise onardığını ifade eden Çakmak, biranda kendisini bu mesleğin içinde bulduğunu kaydetti. Mercan Saz Evi ismini verdiği imalathaneyi açarak saz ürettiğini ifade eden Çakmak, aynı zamanda sazda çaldığını ifade etti. Kayseri'de bu mesleği 7 kişinin icra ettiğini sözlerine ekleyen Çakmak, ''3-4 gün içinde yaptığım sazları, genelde perakende olarak satıyorum. Sazları, ilgisi olan ve sevenler alıyor. Bizim imalatımızda seri üretim yok, sadece sağlamlık ve kalite var. Müşterilerimin isteğine göre de saz yapıyorum. Fakat ağırlıklı olarak oyma ve yaprak saz yapıyorum'' dedi.

Yaptığı sazlara 150 ile 800 YTL arsında alıcı bulduğunu ifade eden Çakmak, saz kursların açılması ile birlikte işlerinin hareketlendiğini kaydetti. Gurbetçilerin de saz aldığını söyleyen Çakmak, piyasadaki durgunluğa bağlı olarak satışlarında azalma olduğunu vurguladı. Çakmak, “Bağlama, elektro, kısa sap, uzun tab, divan sazı gibi saz çeşitlerini yapıyorum” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2008 Cuma 17:40:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?