3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

İhtiyaçtan fazla eczane var!

Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Bülent Ünsal, mevcut eczanelerin sorunları ve eczacılık alanındaki yeni uygulamaların neler olduğu hakkında bilgiler verdi.

Kayseri'nin belirli bölgelerinde çok yoğunlaşan eczanelerin olduğunu vurgulayan Ünsal, özellikle bu eczanelerin sayısının hastane civarında 70'e ulaştığını söyledi. Ünsal, ''Eczanelerin bu kadar çok olması ülkede mesleki bakımdan en büyük sorun, meslek planlaması olmaması yani bir işletme açılırken planlı bir program izlenmemesinden kaynaklanıyor. Özellikle Amerika ve Avrupa'da eczane açılırken, O bölgenin ihtiyacına göre açılıyor. Türkiye'de böyle bir durum söz konusu değildir. Türkiye Eczacılar Birliği 6197 sayılı yasada değişiklik yapıldığı zaman inşallah bu sorunlar çözülecek. Eczane sayısının artması ile beraber bu meslekte para kazanılamaz hale gelindi. Şu an bir çok eczane toptancı karı gibi kar yapmaya başladılar. Kayseri'de 287 tane eczane var. Bu eczanelerin ciroları çok düşük olduğu için üçte biri yani 90 tane eczane gizli bir iflasın içinde. Kendi durumlarını idare ediyorlar, eğer bu durum bir müddet daha böyle devam ederse, eczaneler dökülmeye başlayacak ve bir çok eczane kapanacaktır. Ülkemizin ekonomik durumuna da bağlı olarak eczacılık alanında bir durgunluk var'' dedi.

''AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI İLE HASTANEYE GELEN HASTA SAYISI AZALACAK''
Kamu ve resmi hastalara ilaç verdiklerini işaret eden Ünsal, eskisi gibi parasıyla ilaç alanın olmadığını vurgularken, bu durumun yaşanılan en önemli sıkıntılardan bir tanesi olduğunu belirtti. Eczacılık alanında sürekli değişikliklerin olduğunu belirten Ünsal, yakında Kayseri'de yeni bir uygulama olan Aile hekimliği uygulamasının başlayacağına değindi.

Ünsal, ''Kayseri'de aile hekimliği ile hastane civarındaki eczanelerin yerleri değişecek, hastaneye gelen hasta sayısı düşecek, doğal olarak hasta sayısında da bir düşme olacak. Önümüzdeki yıl içinde bir çok eczanenin yerlerinin değişmesi gerekecektir. Aile hekimliği yüz yıl önce İngiltere'de denenen ve uygulanan bir modeldir. Bu uygulama ile insanlar hasta olduklarında bölgesine en yakın olan aile hekimine giderek muayene olabilecek. Bu hekimler sağlık ocakları içinde olabileceği gibi dışında da olabilecek. Kişi hasta olduğunda aile hekimine gidiyor kontrollerini yaptırıyor, ismi o hekimde kayıtlı bulunuyor ve başka bir hekime gidip muayene olamıyor. Hekim hastanın durumuna göre istediği hastayı sevk edebiliyor. Yeni düzenlemeler ile her ilaca barkot uygulaması gelecek, ilaç kupürü kesilmesi bırakılacak, bunun ardından ne tür sıkıntılar gelecek doğrusu bilemiyoruz. Diğer bir uygulama ise karnelerin kaldırılması gündemde, ilaçlar internet üzerinden, sanal alemde bulunan reçetelerden verilecek. Bu uygulamaların sürecini hep beraber göreceğiz, inşallah her şeyin iyi olacağını umuyoruz'' dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2008 Cumartesi 10:13:51
Güncelleme :23 Şubat 2008 Cumartesi 10:16:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?