5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

İlk Ahilik çalıştayı başladı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, Ahiliğin toplumun temel dinamiklerini, dayanışmasını olgunlaştıracak bir yaşam sistemi olduğunu söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ilk 'Ahilik Çalıştayı', Kayseri City One Otel'de başladı. Çalıştaya, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Kırşehir Valisi M. Lütfullah Bilgin, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Halis Çelebi, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, STB Küçük Sanatlar ve Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdürü Ramazan Yıldırım, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Halis Çelebi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından ilk kez gerçekleştirilen 'Ahilik Çalıştayı'nda, 'ahilik' kültürünün tüm yönleriyle masaya yatırılacağını söyledi. Çelebi, "Çalıştayda, Ahiliğin tarihi süreç içindeki yeri, günümüz eğitim hayatı, toplumsal dinamizm ve sosyolojik açıdan değerlendirmesi yapılarak ticaret hayatı ve sanayi sektörü ile kültür ve turizm sektörüne kazanımı da kapsamlı bir şekilde ele alınacaktır. Çalıştaydançıkacak sonuçlar neticesinde Ahilik 81 kentte kutlanmaya devam edecek. Kırşehir'in kutlamalarda yine önemli bir yeri olacağını düşünüyorum" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, ahiliği bir Türkiye projesi haline getirme, orayı da aşarak bir dünya projesi haline getirme noktasında omuzlarında bir mesuliyet ve yükle Kayseri'ye geldiklerini söyledi.

"AHİLİK TOPLUMUN TEMEL DİNAMİKLERİNİ, DAYANIŞMASINI OLGUNLAŞTIRACAK BİR YAŞAM SİSTEMİ"
Bu çalıştaydan sonra Ahi Evran'ın ve Ahiliğin bir dünya öğretisi olarak öne çıkacağına yürekten inandığını vurgulayan Boğa, "Bizim toplumumuzda hocayı geçmeme gibi yanlış bir kanı var. Aslında öğrencisi hocasını geçmelidir. Bunu kesinlikle bir hata olarak algılamamak gerekir. Akıl ve ahlak ile geçemeyeceğimiz bir şey yok. Atalarımız AB'nin bize koyduğu ticari kriterlerden çok daha önceleri önemli kriterler koymuştur. Ancak, biz bundan habersiziz. Öyle bir öğreti düşünün ki edepli olmayı, kaynaşmayı, paylaşmayı, pazardaki üslubu, rakibini düşünmeyi, ürettiği ürüne, doğaya, küçüğüne, büyüğüne, tüketiciye, dünyaya ve geleceğe saygılı. Bunu başka bir öğretide bir arada bulamazsınız. Bugün dünya bunlardan daha ileri bir şey istemiyor" dedi.

Ahiliğin toplumun temel dinamiklerini, dayanışmasını olgunlaştıracak bir yaşam sistemi olduğunun da altını çizen Müsteşar Boğa, "Bunun açığa çıkarılması için basın mensupları da dahil olmak üzere burada ilmi, irfanıyla bu öğretiyi Türk toplumuna, sonra da uluslararası arenaya taşınacak şekilde proje haline getirecek olan herkese teşekkür ediyorum. Bu çalıştayın sonuçlarını bakanlık olarak takip edeceğiz. Çıkacak raporların en kısa zamanda elimize geçmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"AHİLİK PRENSİPLERİNE UYGUN MODEL İNSANLAR YETİŞTİRMELİYİZ"
Kayseri Valisi Mevlüt Bilici ise, Ahiliğin bir kültür, bir medeniyet olduğunu hatırlatarak, ahilik olan yere düzen ve tertibin geldiğini söyledi. Ahilik prensiplerine uygun model insan yetiştirilmesi gerektiğini ifade eden Bilici, "Böylelikle medeniyete yeni bir şeyler katabiliriz. İnsanların yeniden 'ben değil, biz' deme erdemini yakalamasını sağlayabiliriz. Ahilikte sadece çalışmayla ilgili bölümleri değil, ayrıca dünya mutluluğu değil, ulvi bir mutluluğun da peşinde olmalıyız" dedi.

"AHİLİK ÇOK YÖNLÜ BİR KÜLTÜRÜ İÇERİYOR"
AK Parti Kırşehir milletvekili Mikail Arslan da Ahiliği sadece Kırşehir değil,
tüm iller tarafından da heyecanla sahiplenildiğini belirtti. Ahiliğin çok yönlü ve farklı bir kültür içerdiğini kaydeden Arslan, "Ahilik, Türkiye'de önemli bir projedir. Türkiye'yi barıştıracak, eski şanlı günlerine kavuşturacak sistemin adıdır. Ahi ismi birçok iş yerine veriliyor ama en anlamlısı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'ne verilmesidir. Ahiliğin modern yorumu dün yapıldığı gibi bugün de yapılmaya devam edecektir" diye konuştu.

Yarın sona erecek çalıştayda oluşturulan 6 grup, Ahiliğin dünü, bugünü ve gelecekte nasıl olması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunacak. Çıkarılan değerlendirmeler raporunun da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na teslim edileceği bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 17:15:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?