5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

İmdatlarına 'Karabaş otu' yetişti

Sigaranın kapalı mekanlarda yasaklanmasıyla birlikte müşteri sıkıntısı çeken Kayserili kahvehane esnafı, çareyi IV. Murat'ın kullanılması için ferman çıkardığı 'karabaş otu'nda arıyor.

Kapalı mekanlarda sigara içilmesinin yasaklanması ile ilgili kanunun yürürlüğe girmesiyle birlik Kayseri'de karabaş otuna olan ilgi de arttı. Sigara içme isteğini azalttığı belirtilen karabaş otu, yasakla birlikte Kayserili kahvehane esnafının imdadına yetişti. Kahvehanelerdeki müşteri oranında büyük oranda düşüş yaşanırken, sigara içmek için dışarı çıkmak isteyenlere ise kahvehane işletmecileri tarafından karabaş otu dağıtılıyor.

15 yaşından beri sigara kullanan 48 yaşındaki Durmuş Heyci, geçtiğimiz yıllarda sigarayı yine karabaş otu sayesinde bıraktığını fakat arkadaş ortamı nedeniyle yeniden başladığını söyledi. Heyci, "Sigarayı bırakmaya müsait olduğumuz şu günlerde kahvehane sahibi arkadaşımızın da önerisi ile yeniden karabaş otu kullanmaya başladım ve bırakmak üzereyim. Günde 2 paket içtiğim sigarayı bugün yarım pakete düşürdüm. Karabaş otunun büyük faydasını gördüm. Zaten Osmanlı padişahlarından IV. Murat da sigaraya karşı büyük bir düşmanlık beslemiş ve halkını sigarayı bırakmak için karabaş otu kullanmaya sevk etmiştir" şeklinde konuştu.

Kayserili aktarcı Metin Zorlu ise, karabaş otu satışlarında şu günlerde büyük patlama yaşandığını belirterek, "Sigara bırakmak isteyen tüm vatandaşlar, IV. Murat'ın ferman çıkardığı karabaş otuna yöneldi. Şu an satışlarımız patlama noktasında. Özellikle Kayserili işletme sahipleri bize gelip kilolarca uzun çöplü karabaş otu satın alıyor. Umarız sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar bu yasadan faydalanarak dumansız hava sahasına dahil olur" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2009 Salı 18:41:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
harun IP: 78.168.226.xxx Tarih : 22.07.2009 00:54:49

Düşün ki o koskoca padişahmış  o bile yasaklayamamış sen   neyıne yasaklamak oz amanlar padisahlık babadan ogula gecen bir sistemde olmamışta halkın secımıyle gelen birimi yasaklayacak milletın o kadar saglıklı yasamasını ıstıyonda askerı ucretle nasıl saglılıklı yasanır soruyom keşke sigara yasagı boyle giderde senede o yasakla gidersin erken secime kadar yasayı iptal etme gorelim padişahlıgını