5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

İndirimli paso uygulaması istiyorlar

Altı Nokta Körler Derneği Kayseri Şube Başkanı Saadettin Kulkul, görme engellilerin birçok sorunu olduğunu ifade ederek, toplu taşım araçlarında kullandıkları indirimli paso uygulamasının devam ettirilmesini istedi.

Açıklamalarda bulunan Saadettin Kulkul, sorunlarını iç ve dış olarak ikiye ayırdıklarını söyledi. İç sorun olarak, görme engellilerde bir içine kapanıklık, bir gizlilik ve bir mahremiyet olduğunu dile getiren Başkan Kulkul, "Bu sorun Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde halen aşılabilmiş değil. Görme engellilere ulaşmakta bir zorluğumuz var. Görme engelli yakını olan tüm vatandaşlarımızdan bu engelli kardeşlerimizi bizlerle buluşturmalarını istiyoruz. Bunu isterken engelli kardeşlerimizin eğitime, istihdama, sosyalleşmesine katkı adına sağlasınlar. Bizim cephemizden temel sorumuz budur" dedi.

Toplumsal anlamda temel sorunlarını da söyleyen Kulkul, "Değişik kurum ve kuruluşlarla olan sorunlarımızı çözme çabasıdır. Örneğin, özürlülerin toplu taşım araçlarından ücretsiz yaralanmalarına ilişkin beklentimiz. Ancak bu beklentimizi 10 Ağustos 2009 Belediye Meclis Toplantısı'nda olumlu bulunmadı ve reddedildi. Reddedilme gerekçeleri yeniden gözden geçirilecek denildi. Ülkemizin değişik yerlerinde engellilere sağlanan bu imkanın bizlerden esirgenmemesini öncelikle yerel yöneticilerimizden dilemekteyiz. Şu anda bizler serbest biniş pasosu sahibiyiz. Ancak belediyemizin üstelendiği taşıma araçlarında ücretsiz, halk otobüslerini ise indirimli olarak kullanmaktayız. Bizim talebimiz tıpkı, İstanbul, İzmir, Denizli, Eskişehir, Bursa'da olduğu gibi gereken tedbirlerin alınarak, istismarında önüne geçilmek suretiyle halk otobüslerinden de bu imkandan yararlanmamızıdır. Henüz belediye meclis kararı somut olarak elime geçmiş değil, ancak duyumlarım o dur ki 2002 yılında dönemin 57. hükümeti tarafından çıkarılan bir Tasarruf Tedbirleri Yasası vardır. Bu yasa kamu hizmetlerinden ücretsiz yararlanacakları sıralamıştır. Ama bunlar arasında özürlüler yoktur. Bize gösterilen gerekçe bu. Ancak eğer bu yasa bu ülkede yürürlükteyse, biraz önce saydığım illerde de aynı şeylerin olması gerektiğini düşünüyorum. Konuya ilişkin olumsuzluğun giderilmesini talep ediyoruz" dedi.

Görme engellilerin istihdam konusu hakkında da bilgiler veren Başkan Kulkul, "Görme engelliler için istihdam konusu gerçekten kanayan bir yaradır. Kamu sektörü 'özürlü kadromuzu dolu' gerekçesiyle engellileri geri çevirir, özel sektörde bal vermeyen arıyı beslemeyeceği için görme engellilere daha baştan ön yargılıdır ve sıcak bakmazlar. Dolayısıyla görme engellilerin istihdamı konusu oldukça sıkıntılıdır" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 16:39:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?