3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

İş kazalarına dikkat!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Kayseri Şubesi tarafından 7-13 Nisan tarihleri arasında düzenlenen “İş ve Sosyal Güvenlik” konulu panelde konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Kayseri Bölge Müdürü Hamdi Çona, iş kazalarında dikkatli olmanın önemine değinerek, işçilerin çalışırken güvenlik malzemelerini eksisiz kullanmaları gerektiğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen panele, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Kayseri Bölge Müdürü Hamdi Çona, TÜRK-İŞ Sosyal Güvenlik ve Araştırma Müdürü Namık Tan, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Kır ve İŞ-Kur İl Müdürü Rifat Çetinkaya konuşmacı olarak katıldı. Panelin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Kayseri Temsilcisi Avukat Meliha Kaya yaptı.

Panel çerçevesinde ilk konuşmayı yapan TÜRK-İŞ Sosyal Güvenlik ve Araştırma Müdürü Namık Tan, sendikaların işçilerin haklarını korumada önemli bir işlevi olduğunu belirterek, Türkiye'de kayıt dışı işçi çalıştıranları eleştirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu'na kayıtlı olmadan hiçbir işçinin çalıştırılamayacağını kaydeden Tan, “Sigortasızlık, işçiye yapılabilecek en büyük kötülüktür. İşyerlerinde çalıştırılan işçilerin geleceği için sigorta yapılması gerekir. Sendika bir işyerine gerekli kuralları gelmesi için çalışan bir kurum demektir. Türkiye'de işverenlerin kayıt dışı işçi çalıştırma anlayışı iyi değildir” dedi.

Tan, konuşması çerçevesinde Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı ile ilgili de bilgiler verdi. Tan'ın açıklamasının ardından kürsüye çıkarak söz alan yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Kayseri Bölge Müdürü Hamdi Çona, iş kazalarına değindi. Kayseri'de geçtiğimiz günlerde bir güvenlik kamerasında görüntülenen bir iş kazasını slayt gösterisi ile davetlilere sunan Çona, iş kazalarında güvenlik önlemi almanın olası bir can kaybını önleyeceğini vurguladı. Türkiye'de işçilerin güvenlik malzemelerini kullanma konusunda dikkatli olmadığının altını çizen Çona, açıklamalarını örneklerle pekiştirdi.

Almanya'da Türkiye'dekine göre 3 kat işçi çalışmasına rağmen Almanya'da ölümlü iş kazası oranının yüzde 0,4 olduğuna dikkat çeken Çona. “İşçiler çalışma hayatlarında ciddi tehlikelerle karşı karşıya gelebilir. Buna biz iş körlüğü de diyebiliriz. Güvenlik önlemlerinin tam anlamıyla yaptığımız zaman ölümlü iş kazası oranları minimum seviyeye düşecektir. İş kazaları basit kurallar ile önlenebilir. Ama bunun için bilgilenmek önemli. İşverenlerin işçilerine güvenlik konusunda uyarmaları gerekir” diye konuştu.

Tan'ın açıklamasının ardından panele ara verildi. Dinlenme arasından sonra panel diğer konuşmacıların açıklamaları ile devam etti.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2008 Cuma 17:45:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?