2
Mayıs
2024
Perşembe
KAYSERİ

Islah edilen mera yeniden açıldı

Yeşilhisar Yusuf Çakıcı Merası, yapılan ıslah çalışmalarının ardından düzenlenen törenle açıldı. 

Devletin hüküm ve tasarrufunda olan Yeşilhisar Belediyesi'ne tahsisli bir mera olan Yusuf Çakıcı Merası, 1998 yılında çıkarılan 4342 sayılı Mera Kanunu ile birlikte özel sektöre açıldı. Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, bu tür meralar ıslah edilmek suretiyle mera olarak kullanılabilecek alanlar, gerekli ıslah işlemlerini taahhüt eden özel ve tüzel kişilere kiralanmaya başlandı. 

Türkiye genelinde ve Kayseri'de yapılan mera ıslah çalışmaları sonuçlandırıldı. Çalışmalar neticesinde daha önce dekar başına 238 kilogram olan fiğ, ıslahla birlikte dekarda bin 200 kilograma çıkartıldı. Mısırda 4 bin 599 kilogramdan 8-10 tona, yoncada ise 1057 kilogramdan 2 bin kilograma çıkartıldı. Özellikle Erzurum, Erzincan ve Van'da köylüler arasında kavgalara neden olan mera alanlarındaki verim artışı, mera kavgalarını bitirirken, süt ve besi sığırcılığında da verimde yüzde 100 artış sağlandı. 

Kayseri Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bakan Danışmanı Prof. Dr. Yunus Serin, Türkiye genelinde 70 yıl önce 45 milyon hektar olan mera alanlarının bugün itibarıyla bilinçsiz kullanım sonucu 9 milyon hektarlık alanının kullanıldığını açıkladı. Mera alanlarının yavaş yavaş yok almasıyla birlikte halk arasında, köylüler arasında mera kavgalarının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Serin, yaptığı bir çalışma ile mera alanlarının ıslah edildiğini söyleyerek, "Islah edilen mera alanlarında kullanılan yöntemle verim yüzde 100 arttı. Bu artışla birlikte köylüler aynı merayı ortak kullanmaya başladı. Yaşanan mera kavgaları bittiği gibi, özellikle hayvan yetiştiriciliğinde süt üretiminin artışı sağlandı" dedi. 

Meraların verim ve kalitelerini yükseltmek ve otlayan hayvanların üretilen ottan daha çok ve daha kolay yararlanmalarını sağlamak maksadıyla mera üzerinde kurulan tesisler, yapılan düzenlemeler ve uygulamaların ıslah çalışması olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Serin, mera ıslahında iki temel amaç bulunduğunu, birincisinin meranın ürettiği otun verim ve kalitesini yükseltmek, ikincisinin ise üretilen ottan hayvanların azami oranda faydalanmasını sağlamak olduğunu anlattı.
İHA
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2007 Perşembe 18:11:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?