1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAYSERİ

İsraf su sıkıntısına yol açabilir

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, yapılabilecek israfın 2050 yılından itibaren içme suyu kaynaklarını eritebileceğini söyledi.

Özhaseki, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde yaşanan su sıkıntısının Kayseri'de de tedirginliğe yol açtığını söyledi. 1990 yılından itibaren bölge sıcaklığının her geçen yıl bir önceki yıla göre arttığını belirten Özhaseki, sıcaklığın su kaynaklarını da her geçen gün azalttığını kaydetti. 1998 yılında su tüketen abonelerin sayısının 110 bin olduğunu, günümüzde ise bu sayının 3 kat arttığını ifade eden Özhaseki, su kuyularında her yıl 1 metre düşüş yaşandığını bunun da düşündürücü olduğunu söyledi.

İlin su kaynağının büyük oranının Erciyes Dağı olduğunu vurgulayan Özhaseki, "Erciyes Dağı'ndaki karın erimesiyle yeraltında su kaynakları oluşuyor. Biz de bu su kaynaklarını mevcut olan 107 depomuzda biriktirip rezerve ediyoruz ve servis yapıyoruz. Hiçbir zaman su kaynakları sınırsız değildir. Günümüzde bir kişi gün boyu 115 litre su harcarken bu rakamın 2050 yılında kişi başı 230 litreye ulaşabileceği tahmin ediliyor. Biz de önümüzdeki yıllarda su sıkıntısının yaşanmaması için gerekli tedbirleri yıllardır almayı sürdürüyoruz. Hazırlanan projeler, açılan kuyular ve su kaynakları net 2050 yılına ve daha ileri yıllara kadar bizim su ihtiyacımızı karşılayabilecek" dedi.

Konuyla ilgili bazı tedbirler aldıklarını söyleyen Özhaseki, bahçe sulamak için izinsiz açılan su kuyularından her yıl 100-200 kadarının kapatıldığını belirterek, "Kayseri'de 10 yıl öncesinde yüzde 54 kaçak kullanım yapan vardı. Bölge bölge yapılan çalışmalar bu kayıpların önüne geçilmesi noktasında önemli sonuçlar verdi. Günümüzde Türkiye'nin yüzde 17'lik bir oranla kayıp kaçak oranı en düşük il Kayseri'dir. Bu konuda yenileme ve iyileştirme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor ve Türkiye, Kayseri'yi örnek
alıyor. Suya zam olmayacak ancak su israfını fazla yapanlardan açıkça büyük miktarda para talep edeceğiz. Umarım su israfı fazla yapılmaz" dedi.

Su kaynaklarının korunması için vatandaşlara da büyük görev düştüğünün altını çizen Özhaseki, yapılan çalışmaların tek taraflı olmasının fayda getirmeyeceğini, vatandaşın su bilincinin oluşması gerektiğini kaydetti. Erciyes Dağı'nın master planı ile ilgili olarak konuşan Özhaseki, o bölgede çalışacak yerin bir kısmının tahsisli araziler olduğunu ve müdürlüklerden tahsisten geçmesinin gerektiğini belirtti. Özhaseki, "Hazırlanan proje taslak projesidir. Bundan sonra uygulamaya geçilmesi gerekir. Günümüzde dünyanın ilgilendiği küresel ısınmadan ve çölleşmeden bahsediliyor. Bizi de açıkçası içten içe korku sarıyor. Erciyes Dağı'nda hazırlanan çalışmada çölleşme olursa ne olur düşüncesindeyiz. Uzmanları Kayseri'ye davet ettik ve inceleme yapıyorlar. Gelecekte Erciyes Dağı'nın ne olacağı konusunda çalışmalar sürüyor" diye konuştu.

Türkiye'nin en modern stadyumu arasında yer alacak Kayseri Stadı'nın inşa çalışmalarına 8-9 ay geçmesine rağmen yüzde 60'lık bölümün tamamladığını ifade eden Özhaseki, "Bizim hedefimiz Cumhuriyet Bayramı'na yetiştirmekti ancak ince detaylar var. Turkcell Süper Ligi'nin ikinci yarısına biteceğini umuyoruz. Türkiye'nin son 1 yıl içerisinde yaptığı en önemli yatırım Kayseri Stadı'nın inşaatıdır" ifadelerini kullandı. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, daha sonra gazetecilerce sorulan soruları yanıtladı.

 

iha
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2007 Çarşamba 14:56:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?