4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

İstikbal 2009'da halka açılacak

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, bugün İstikbal'in 1 milyon 50 bin metrekarelik bir kapalı alana sahip olduğunu ve 11 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi.

Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Optimum Gurubu tarafından düzenlenen 'Başarılı İşadamları' konulu söyleşiye Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak konuşmacı olarak katıldı.

HACILAR'DA DOĞAN DEV

İlk defa bir üniversitenin programına konuşmacı olarak katıldığını belirten Hacı Boydak, Boydak Holding'in bir aile şirketi olduğunu söyledi. Hacılar ilçesinde 50 metrekarelik bir alanda başlayan İstikbal'in bugün 1 milyon 50 bin metrekarelik bir kapalı alana sahip olduğunu söyleyen Boydak, ilk olarak kanepe sektöründe küçük bir işletme olarak başladıklarını kaydetti.

Boydak, “Daha sonra kanepe sektöründe kullandığımız hammaddelerinin temininde yaşadığımız sıkıntılardan dolayı kullandığımız hammaddeleri kendimiz üretmeye başladık. İlk olarak ürettiğimiz kanepeleri, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerine satıyorduk. Mobilya üretimimiz yoktu, sadece kanepe üzerinde ihtisaslaşmıştık. Daha sonra İstanbul piyasasına girdik, reklam ve tanıtım sayesinde satışlarımız arttı. Sanayicinin müşterisini iyi tanıması ve ihtiyaçlarını iyi bilmesi gerekir” dedi.

"İSTİKBAL'İ DÜNYANIN HER KÖŞESİNE GÖTÜRECEĞİZ"

1998 yılında yaşanan krizden olumsuz etkilendiklerini dile getiren Hacı Boydak, özellikle de kumaşı dışarıdan ve vadeli aldıkları için kriz nedeniyle vadeli kumaş alamadıklarını belirtti. Boydak, “Bankalarımızı güvensiz buldular. Bizde bunun üzerine kendi tekstil firmamız Boyteks'i kurduk. Bugün Boyteks dünyanın en önemli mobilya firmalarına kumaş ihraç ediyor. Kriz dönemlerinde hiçbir zaman işçilerimizi çıkartmadık. 2001 krizinde çift taraflı kriz yaşadık. İş krizinin yanında finans krizi de yaşadık. Ben hiçbir zaman hayatımda işlerimin kötü gittiğini söylemedim. Bugün Boydak Holding bünyesinde Boyçelik, Boytrans, Form Sünger, Merkez Çelik, Boytaş bulunuyor. Bugün Organize Sanayi Bölgesi'nde 1 milyon 50 bin metrekarelik alanda 11 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Dünyada 73 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hedefimiz İstikbal'i dünyanın her köşesine götürmektir” dedi.

Has Kablo'nun da Türkiye'nin en entegre ve en gelişmiş fabrikalarından birisi olduğunu ifade eden Boydak, ailelerin birlik beraberliğiyle Kayseri ve Türkiye'de bir tarih yazdıklarını ifade etti. Boydak Holding'in başarısının altında yatan nedenleri sıralayan Boydak, “Ekip çalışmasına önem veriyoruz ve ekibimizin her tür görüşünü önemsiyoruz. Teknolojiyi yakından takip ediyoruz. Sattığımız mala sahip çıkıyoruz. Yönetim kurulu toplantılarımızı zamanında yapıyoruz. Reklam ve tanıtım çalışmalarına önem veriyoruz. Birlik ve beraberliğimize dikkat ediyoruz” dedi.

"İŞ DÜNYASI AZ KARLILIĞA ALIŞMALI"

İşadamlarının neler yapması gerektiğine de vurgu yapan Boydak, “Az karlılığa alışmalıyız. Ar-Ge, farklılık ve inamasyona açık olunmalı, ihracata önem verilmeli, kişisel gelişim ve iş metotlarına önem verilmeli, itibarlı firmalar ile iş yapılmalı, masrafları iyi takip edilmeli, ticari itibara önem verilmeli, iyi bir finans yönetimi yapılmalı, sürdürebilirliğe önem verilmesi, gerekir” şeklinde konuştu.

Öğrencilerinde mezun olduktan sonra neler yapmaları gerektiği konusunda açıklamalarda bulunan Boydak, “Sabırlı olun, öğrenmeye ve yeniliğe açık olun. Başarılı kişileri ve firmaları taklit ederek işe başlayın, gündemi yakından takip edin. Asla vazgeçmeyin ve yılmayın. Farklılığa açık olun, sonuç odaklı olun, para tek kriter değil kariyere de önem verin. Hedefleriniz olsun, araştırmacı ve çözüm üreten olun, üslubunuza dikkat edin, değerlerinize sahip çıkın” öğütlerinde bulundu.
Dünyada yaşanan ekonomik krizi de değerlendiren Boydak, “Bugün dünyada bir küresel kriz olmasına rağmen Türkiye bundan fazla etkilenmedi. Çünkü Türkiye'de güçlü bir bankacılık sistemi var. Bankalarımız iyi bir denetim altında. Türkiye'nin şuanda fazlada etkileneceğini sanmıyorum. 72 milyon dinamik nüfusumuz var. Bu nüfusa her türlü ihtiyaç malzemesi lazım. 1,5 milyar nüfuslu Avrupa'ya iki saat uzaklıktayız. Bir diğer avantajımız ise eskiye nazaran komşu ülkelerimiz ile ilişkilerimiz çok daha iyi durumda” dedi.

Boydak, şu an sermaye sıkıntı içerisinde olmadıklarını ifade ederek, 2009 yılı içerisinde halka açılmak için alt yapı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Söyleşi soru cevap şeklinde sona ererken, katılımlarından dolayı İİBF Dekanı Prof. Dr. Ekrem Erdem tarafından Hacı Boydak'a bir plaket takdim etti.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 20:43:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?