1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAYSERİ

Kadın taksici ‘pembe durak’ istiyor

Kayseri'de oturan ve kentteki ilk kadın taksi şoförü olan 26 yaşındaki Asiye Çakırlı, “2 yıl bir yardım kuruluşulunun paketlerini taşıdım. Avrupa ve Rusya'daki gibi ‘Pembe taksi durağı' kurmak istiyorum” dedi.

Kırşehir'in Akpınar İlçesi'nde dünyaya geldiğini, ailesine katkı ve kendisine bir meslek edinebilmek için 6 yıl sekreterlik yaptığını ve son 2 yılda bir hayır kurumunda evlere iaşe ve giyecek yardımı götüren araçları kullandığını söyleyen Asiye Çakırlı, 2 hafta önce başladığı taksi şöförlüğünde başarılı olup, Avrupa ve Rusya'daki gibi, sadece kadınlara hizmet veren ‘Pembe Taksi Durağı' kurmak istediğini söyledi. Müşterilerin kendini görünce önce şaşırdığı sonra olumlu tepki verdiğini söyleyen Asiye Çakırlı şöyle konuştu:

“Hız tutkum yok. 7 yıldır sürücü belgemle birçok araç kullandım. Oldukça titiz otomobil kullanım tarzım var. Kurallara uyarım. Daha önce dikiş makiları alıp, overlok yapmak istedim ama iş bulamadım. Avrupa'da yayınlanan dergilerdern biri elime geçmişti. Burada ‘Pembe taksi duraklarını' gördüm. Hemcinslerimin çalıştırdığı ve kadınların ilgi gösterdiği bu taksilerden televizyonda Rusya'da da olduğunu izledim. Pembe taksilerden çok etkilendim. Geçenlerde taksi durağının önünden geçerken 38 T 1843 plakalı otomobilin üzerinde ‘satılık' yazısını gördüm. 1982 model Wosvagen Passat marka taksiyi, bu durakta çalışmak üzere 13 bin YTL'ye satın aldım. İki haftadır, taksimin direksiyonuna geçip, müşteri taşıyorum. her gün 07.00- 19.00 arasında durakta çalışıyor, gece dinleniyorum. Ailem, taksi durağı çalışanları ve müşterilerim beni destekledi.”

Sivas Caddesi'ndeki Zafer Taksi Durağı çalışanlarından Niyazi Görür, 35 yıllık meslek hayatında ilk kez kadın taksi şoförü ile karşılaştığını belirterek, “Asiye, durağımızı satın aldığı otomobille katıldığında önce şaşırdık sonra alıştık. Özellikle, kadın müşterilerin durağımıza ilgi göstermesinden mutluyuz. Taksi sürücülüğünün erkeği, bayanı olmaz. Meslekte ayırım yapmıyoruz” diye konuştu.

hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2007 Cuma 15:36:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?