5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Kalp krizinden korunmak için yürüyün

Kayseri Özel Tekden Hastanesi kardiyologlarından Uzman Dr. Orhan Hakan Elönü, insanların kalp krizinden korunması için hafta 3 kez 30-35 dakika yürüyüş yapması gerektiğini söyledi.

Açıklamalarda bulunan Uzman Dr. Orhan Hakan Elönü, kalp krizinin en belirgin özelliğinin göğüs ağrısı olduğunu söyledi.

Elönü, “Göğüs ağrısı yaygın, sıkıştırıcı ve orta hatta, sol kola yayıla bilir ya da her iki kola yayılabilir, boyna çeneye yayılabilir. Bazen sadece sol kolda, nadiren sağ kolda olabilir. Ağrı sadece üst karın bölgesinde de bulunabilir, 25-30 dakikayı geçer. Daha önceden kalp damar hastalığı olanlarda dil altına cevap vermez. Şüphelenilen göğüs ağrısı olan hastaların mutlaka en yakın hastaneye başvurmaları gerekmektedir” dedi.

Kalp krizinden korunmak için yapılması gerekenler hakkında da bilgiler veren Uzman Dr. Orhan Hakan Elönü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Krizden korunmak için hafta 3 kez 30-35 dakika yürüyüş yapmalıyız. Sigarayı bırakmalıyız. Sigaralı ortamlardan uzak durmalıyız. İdeal kilomuzu korumalıyız. Meyve sebze tüketimini arttırmalıyız. Kırmızı et tüketimini azaltmalıyız. Katı yağlardan zengin gıdalardan uzak durmalıyız. Sıvı yağları kullanmalıyız. Kırmızı et tüketiminden çok beyaz et tüketmeliyiz. Özellikle balık eti çok önemlidir. Diyabet ve tansiyon gibi hastalıklarımız varsa bunları önemle kontrol altında tutmalıyız. Kan yağlarımızı tansiyonumuzu periyodik olarak ölçtürmeliyiz. Eğer ailemizde kalp damar hastaları varsa çok daha erken yaşlarda kalp damar doktoruna gitmeliyiz. Stres yükümüzü mutlaka azaltmalıyız. Depresyon bunalım gibi hastalıklarımız varsa mutlaka bir uzmanın yardımını almalıyız.”

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 16:01:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?