3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Kar, kayakçıları sevindirdi

Erciyes’te kayak sezonu erken açıldı. Uludağ’da kar kalınlığı 40 santimetreye düştü,bir hafta önce kayakçıların rağbet ettiği pistlerdeki karlar yumuşadığı için kayak yapılamıyor.

Kar kalınlığının yaklaşık 1 metreyi bulduğu Ilgaz’da gece de kayak yapılabilecek. Palandöken’de kar kalınlığı 50, Kartalkaya’da 80 santimetreye yükseldi.

ERCİYES

Erciyes Kayak Merkezi’nde geçen yıl 13 Aralık’ta açılan kayak sezonu, bu yıl etkili olan kar yağışı nedeniyle daha erken açıldı. Kayağa yapışmayan toz karıyla ünlü ve bin 800 ile 3 bin metre arasında 3 piste sahip olan kayak merkezindeki, Uluslararası Kayak Federasyonu’nca (FIS) da tescillenen “Coşkun ve Bedük” adlı 2 kayak pisti de kar ezme makinesiyle düzeltilerek kayak yapmaya elverişli hale getirildi. Kayak merkezinde, bin 450 metre uzunluğunda saatte 900 kişi kapasiteli teleski, 2 bin 575 metre uzunluğunda saatte 370 kişi kapasiteli telesiyej ve 300 metre uzunluğunda da bir baby-lift bulunuyor. Kar kalınlığının yaklaşık 1 metreye ulaştığı kayak merkezindeki Grand Eras Otel ve ACE Otel de yeni sezon hazırlıklarını tamamlayarak kayak severleri konuk etmeye başladılar. Otel yetkilileri, yeni sezondan oldukça umutlu olduklarını belirterek, yılbaşı rezervasyonlarının da şimdiden dolduğunu kaydettiler. Erciyes Kayak Merkezi’ndeki Grand Eras Oteli’nin 130 yatak, Dedeman Erciyes Oteli’nin 121 yatak, ACE Otel’in 36 yatak, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kayakevi’nin ise 78 yatak kapasitesi bulunuyor.

ULUDAĞ

Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ’da, 4 gün öncesine kadar işletmecilerin ve kayak severlerin yüzünü güldüren kar yağışı, yerini ılık havaya bıraktı. Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden alınan bilgiye göre, “Beyaz cennet”te hafta sonu 80 santimetreye kadar yükselen kar kalınlığının 40 santimetreye kadar düşmesi ve pistlerdeki karların yumuşaması nedeniyle kayak yapılamadığı öğrenildi. Güneşli havanın hakim olduğu, sıcaklığın 4 derece civarında seyrettiği Uludağ’da, 28 Kasım’dan sonra kar yağışının yerini önce karla karışık yağmur, sonra da lodos ve güneşli havaya bırakmasıyla kar kalınlığı yarı yarıya düştü. Yetkililer, hava sıcaklığının 1-2 derece daha artmasının beklenildiği bölgede kar yağışının, 5,7 ve 8 Aralık tarihlerinde etkili olabileceğini belirttiler. Hava sıcaklığının artmasına bağlı olarak pistlerdeki karların azalması ve yumuşaması nedeniyle kayak severlerin ve işletmecilerin sevincinin kısa sürdüğünü kaydeden yetkililer, pistlerde kayak yapılamadığını söylediler.

ILGAZ

Ilgaz Dağı’nda kayak sezonu başladı. Her yıl aralık ayının ilk haftasında kayak sezonu açılışını yapan Ilgaz’da, kalıcı ve sert karın erken yağması 2004-2005 sezonunu erken başlattı. Ankara’ya 190, İstanbul’a ise 450 kilometre uzaklıkta bulunan Ilgaz’a Türkiye’nin dört bir yanından kayak severlerin gelmeye başladığını ifade eden turizm işletmecileri, telesiyej ve teleski sisteminin çalışmaya başlamasıyla birlikte pistlerde kayak yapma imkanı elde edildiğini kaydettiler. Ilgaz Dağı’nda bulunan toplam 7 turizm tesisinin bin 450 yatak kapasitesi olduğunu belirten işletmeciler, geçen hafta yüzde 40 olan otellerdeki doluluk oranının şu anda yüzde 80’lerde olduğunu bildirdiler. Bu arada, Ilgaz Dağı’nda bulunan 800 ve 2 bin metrelik 2 ayrı pistin gerekli bakımının yapıldığını belirten yetkililer, kayak severlerin pistlerde gece de kayak yapma imkanı elde edeceklerini kaydettiler.

PALANDÖKEN

Palandöken Kayak Merkezi’nde yeni sezon için hazırlıklar tamamlandı. Kar kalınlığının 50 santimetreye ulaştığı Palandöken’de, karlar ezilerek pistler, kayak yapmaya elverişli hale getirildi. Kayak Merkezi’nde, rezervasyonlarının önemli bir bölümünü şimdiden dolduran otel işletmecileri ise yurtdışından gelecek konuklarını bekliyor. Geçen yılki sezonu iyi bir doluluk oranı ile kapatan otel işletmecileri, bu yıl da aynı kapasiteyle çalışmayı umuyor. Toplam 600 yatak kapasitesine sahip Palandöken’de bulunan Palan, Polat Renaıssance ve Dedeman Otel, her yıl olduğu gibi bu yıl da başta Ruslar olmak üzere, farklı ülkelerden konuklarını ağırlamayı bekliyor.

KARTALKAYA

kar kalınlığının 80 santimetreye ulaştığı Kartalkaya kayak merkezinde kar sevinci yaşanıyor. Kartalkaya kayak merkezinde geçen hafta sezon açılışının yapılmasının ardından kayak merkezinde bulunan otellerin görevlileri, pistlerdeki karları özel kar makinalarıyla erimemesi için sıkıştırıyorlar. Kayak merkezindeki otellerde özellikle hafta sonu yüzde 50 oranında doluluk bekleniyor.

ELMADAĞ

Elmadağ’da lodos ve yağmur nedeniyle karların eridiği, pistin kayak yapmaya elverişli olmadığı öğrenildi. Geçen hafta sonu yoğunluk yaşanan Elmadağ kayak merkezine kar yağışıyla birlikte pistlerin tekrar açılacağı bildirildi. Şehir merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Elmadağ kayak merkezi 750 kişilik kapasiteye sahip. Toplam 1 kilometre uzunluğunda 250 metre genişliğinde ağaçsız pisti olan Elmadağ’da 550 metre uzunluğunda teleski bulunuyor. Elmadağ’da konaklamak isteyenler için bir adet tesis mevcut. Diğer tesisler üniversiteler tarafından işletiliyor ve lokal vazifesi görüyor.

ntv
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2004 Cuma 10:22:20
Güncelleme :3 Aralık 2004 Cuma 16:05:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?