4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

'Katremobil' görücüye çıktı

Kayseri Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kulübü (TYEKK) öğrencilerinden oluşan bir ekibin yaptığı 'katremobil' isimli hidrojenli aracı, görücüye çıktı.

Sabah saatlerinde Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden parçalar halinde kamyonete yüklenen araç, polis eskortluğunda Cumhuriyet Meydanı'na getirildi.

Burada parçaları monte edilen araç, çevredeki vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Bazı vatandaşlar cep telefonu ile görüntülerken, bazıları ise araç hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Burada bir açıklama yapan TYEKK Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mustafa İlbaş, 'katremobil' ismi verilen hidrojen aracı ile ilgili projenin başarılarından bahsetti. İlbaş, katremobilin Fransa'da düzenlenen 'Shell Eko Marathon' yarışmasında 233 proje arasında dünyada ilk 10'a girdiğini belirterek, "Katremobil, Türkiye'de de TÜBİTAK tarafından en iyi tasarım ödülünü aldı.

Bu araç petrole bağımlı değildir. 35-40 yıl sonra petrolün tükenmesi halinde, bu araçlar yollarda olacak. Aracımız hidrojenle çalışmaktadır. 1 litre hidrojenle diğer yakıtlar karşılaştırıldığında 2 bin kilometreden daha fazla yol yapılmaktadır. Girdiğimiz yarışmalarda projeler çok yüksek maliyetle yapılırken, biz bu projeyi 30 bin YTL'ye mal ettik. Biz bunu model proje olarak geliştirdik. Tek kişilik model bir araç. Talep olursa biz bu aracı normal araçlar büyüklüğünde yapabiliriz. Enerji konusunda başarı sağlayamayan ülkelerin, başka alanlarda güçlü olmaları mümkün değildir. Enerji güvenliğini sağlayamayan ülkelerin ekonomik alanda ayakta kalması güçtür" dedi.

Araç başında tasarım kupası ile fotoğraf çektirilmesinin ardından, katremobil alkışlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'ndan Sivas Caddesi'ne doğru yola çıktı. Katremobil polislerin kontrolleri eşliğinde Sivas Caddesi boyunca vatandaşların meraklı bakışları arasında klakson çalarak ilerledi.

Araç zaman zaman raylı sistem güzergahında da yol aldı. Raylı sistem güzergahında ilerleyen katremobili gören vatandaşların, "Tramvaydan önce hidrojen aracı raylardan geçti" demesi dikkat çekti. Aracın, Sivas Caddesi üzerindeki Kayseripark Alışveriş Merkezi önünde 3 gün boyunca tanıtılacağı belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 13:08:04
Güncelleme :3 Kasım 2008 Pazartesi 13:11:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?