4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Kayseri: Erciyes Üniversitesi yasta

Edinilen bilgiye göre, 24 yaşındaki Ekrem Solak, üniversitedeki arkadaşlarıyla birlikte akşam saatlerinde kampus içerisinde bulunan halı sahada futbol oynadı. Ardından kaldığı yurda dönen Solak, arkadaşlarına, "Çok yorgunum. Rahatsızlandım" diyerek erkenden yattı. Aynı odayı paylaştığı arkadaşları tarafından sabah namazına kaldırılmak istenen Solak, yatağında ölü bulundu. EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Solak’ın kalp krizi sonrası öldüğü anlaşıldı. Solak’ın cenazesi, memleketi Kahramanmaraş’a getirilerek toprağa verildi.

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi Kardiyoloji Servisi’nden Uzman Dr. Sami Özgül, Ekrem Solak’ın ölümüyle bir kez daha gündeme gelen halı sahada yaşanan ölümlerle ilgili uyarılarda bulundu. Özgül, "Aşırı yorgunluk, vücut direncini aşan efor sarfetme, genç yaşta kalp krizi riskine neden oluyor. Sahada göğsünde ağrı ve baskı hissedenler, nefes darlığı çekenler mutlaka dikkatli olmalı. Spor yapmak sağlıklı ama mücadeleci sporları tercih edenler, öncelikle riskli kategoriye girip girmediklerini belirlemeli. Özellikle futbol gibi ağır efor sarfedilen sporları düzenli yapmak gerekir. Yani haftada 3 gün 45 ile 60 dakika arasında düzenli spor yapmak gerek. Özellikle halı saha maçlarında ısınma sorunu oluyor. Bu hem kalp krizi riskini hem de kas yırtılmalarını öne çıkarıyor. Aslında spor yapacak her insan efor testi yaptırmalı" dedi.
Özgül, lise ve üniversite çağlarındaki kişilerde spor sırasında görülen ölümlerin çoğunun kalpteki ritim bozukluğundan kaynaklandığını ifade ederek, "Spor sırasında ani ölümlerin görüldüğü branşlar arasında futbol, basketbol ve atletizm en başta yer alıyor. Ölümler, spor sırasında veya etkinlikten hemen sonra görülüyor. Bu, spor dalının ağır olmasından kaynaklanmıyor. Ölümlerin sebebinin yüzde 90’ı ritim sorunudur. Sağlıklı kalp kasında ritim bozukluklarının oluşması, beklenen bir durum değildir. Kalp kasının herhangi bir nedene bağlı olmaksızın daha çok kalıtımla geçen bir bozukluk yüzünden kalınlaşması, genç sporcu ölümlerinin en önde gelen sebebidir" diye konuştu.

iha-kayseri
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2004 Cuma 11:07:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mahmut yılmaz IP: 88.231.160.xxx Tarih : 25.04.2007 22:35:36
canımmmmm bneım senınle beraber büyüdük ekremm.her zaman maç yapardık nerden bıleceksın maçtan dolayı böle olacagını.allh rahmet eeylesin sana mekanın cennettir inşallah beraberdık şimdi sen yoksun kahramanmaraşında tadı yok