1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAYSERİ

Kayseri kalesi güvercinlere yeniliyor

Yıllardır güvercinler tarafından oyulan tarihi Kayseri Kalesi'nin surlarında oluşan büyük delikler, hem üzüntü hem de tedirginliğe yol açıyor.


Roma İmparatoru III. Gordianus zamanına M.S. 238-244 yılları arasında inşa edilen ve yıllara meydan okuyan Kayseri Kalesi, güvercinler tarafından oyularak zarar görüyor. Kale surlarının Bürüngüz Camii'ne bakan kısmında bulunan yüzlerce güvercin, kale surlarına konarak büyük delikler açıyor. Konuyla ilgili önlem almak isteyen Büyükşehir Belediyesi, Sur diplerinde güvercinlere yem satışını yasakladı ancak vatandaşlar yine de yem getirerek güvercinleri besliyor. Güvercinlerin senelerdir sur dibinde yaşadığını belirten esnaf, "Kale surları güvercinler tarafından oyularak en sonunda bu hale geldi. Surların üzerindeki taşların düşmesinden korkuyoruz" dedi.


Dış Kale ve İç Kale olmak üzere 2 bölümden ibaret olan Kayseri Kalesi'nde tarih içerisinde zaman zaman tadilatlar yapıldı. İç Kale yakın tarihlerde restore edilerek günümüze geldi. Fakat batı ve güneybatı surlarının hemen hemen tamamı, bu sur duvarları üzerindeki Kiçi Kapı ve Boyacı Kapısı ile birlikte yok olmuş durumda.

Surun kuzey, kuzeydoğu ve güneydoğu bölümleri ise yer yer ayakta. İç Kale'nin güneydoğu köşesinin Millet Caddesi ile kesiştiği yerde bulunan Yeni Kapı, Sultan Hamamı ile Yoğunburç arasındaki Sivas Kapısı da günümüze kadar gelemedi. Surun restore edilen güneydoğu kısmı ise kesintisiz bir şekilde ayakta kalabilen bölümü oluşturuyor. Yoğunburç'tan güneydoğuya doğru ilerleyen sur kalıntılarına, Han Camii'nin batı duvarında olduğu gibi yer yer rastlanabiliyor.

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2007 Cuma 15:23:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?