3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Kayseri'de 55 kene vakası

Kayseri Tarım İl Müdürü Halil Çankaya, 55 kene ısırık vakasının yaşandığı Kayseri'de, ölen şahısların olmadığını söyledi.

Yazılı bir açıklama yayınlayan Halil Çankaya, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının enfekte kenelerle hayvanlara bulaşan zoonoz viral bir hastalık olduğunu söyledi. İnsanların keneler tarafından ısırılarak veya enfekte kenenin kanıyla temas ederek yada kenenin ısırmış olduğu hayvanların kan ile dokularına temas ederek hastalığa yakalandıklarını ifade eden Çankaya, “Enfeksiyon kaynağı keneler, yaban hayatıyla iç içe, dağlık yamaçlardaki meşelik ormana yakın yerlerden veya bu ormanlar içinde bulunan parçalı küçük tarım arazilerinden insan ve hayvanlara tutunarak hastalığı taşımaktadır” dedi.

Halil Çankaya, insanlarda KKKA hastalığının önlenmesi, hayvanlarda paraziter hastalıklarla mücadele ve verim kaybının ortadan kaldırılmasına yönelik büyük ve küçükbaş hayvanların ilaçlandığını söyledi.

Çankaya, “2007 Ağustos ayında ve 2008 yılının ise Haziran ve Ağustos ayında Kayseri'ye 18 bin 600 litre sırta dökme ilacı ile 4 bin 950 litre banyo ilacı gelmiş. Bu ilaçla 190 bin büyük, 400 bin ise küçükbaş hayvan keneye karşı ilaçlanmıştır. Çalışma sonunda sağlıklı hayvanların sayısı arttırılmış ve hayvancılık önemli ölçüde desteklenmiştir. Bu amaçla gerek mücadele öncesi gerekse mücadele esnasında vatandaşları bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır” dedi.

İnsanların vücuda yapışan keneyi kendilerinin çıkarmamaları uyarısında bulunan Halil Çankaya, Kayseri'de sağlık kurumlarına 55 adet kene ısırık vakası gittiğini ve ölüm olayının olmadığını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2008 Cumartesi 13:30:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?