5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Kayseri'de bor yakıt sistemi

Mercan Bor Yakıt Sistemleri Kayseri Bayisi olan Mesut Tuzkaya, son yıllarda araçlarda yakıt tasarrufu sağlayan bor yakıt sistemine ilginin arttığını söyledi. 

Orta Sanayi Bölgesi'nde Mercan Bor Yakıt Sistemleri bayiliği yapan emekli öğretmen Mesut Tuzkaya, son yıllarda akaryakıta gelen zamlarla birlikte yakıt tasarrufu sağlayan bor yakıt sistemine ilginin arttığını söyledi. Motorda yakıtın tamamının yanmasını sağlayan sistemin araç ömrünü uzattığını ifade eden Mesut Tuzkaya, borun hidrojen taşıyıcı özelliği sayesinde otomobillerde şehir içi yüzde 25-30, şehirlerarasında ise yüzde 40-50 yakıt tasarrufu sağladığını ileri sürdü. 

Tuzkaya, "2005 yılından bu yana binlerce araca bu sitemi taktık. Benzinli ve LPG'li tüm araçlara sistemi rahatlıkla kuruyoruz. Motor içerisindeki kurum bağlamalarını temizleyip, motorun daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Aynı zamanda egzozdan atılan karbonmonoksit daha az olduğu için çevreyi kirletmiyor. Sistemi takarken araç karoseri üzerinde herhangi bir tahribat yapmadan mevcut olan vida ve delikleri kullanıyoruz. Bu sistem takıldığında, yakıtın tam yanması sağlandığı için aracın performansı artıyor. Yakıt tasarrufu sağladığı gibi kullanımda da kolaylık sağlıyor. Borun litresi 6 TL. Normal sistemli araçlarda 100 TL'lik benzinle 400 kilometre yol gidiyorsak, borlu sistemli araçlarda 520-530 kilometre gidiliyor. İki yıl içerisinde bora talep arttı" diye konuştu. 

Tuzkaya, Malatya, Diyarbakır, Yozgat, Sivas, Bursa, Niğde, Kırşehir, Şanlıurfa gibi illere giderek bor yakıt sistemi taktığını söyledi. Tuzkaya ayrıca mayıs ayı içerisinde dizel araçlara da bu sistemi takmaya başlayacağını sözlerine ekledi. 

Aracında bor yakıt sistemini 3 yıldan bu yana kullanan İsrafil Kavruk ise, bu sitemi taktırdıktan sonra yakıtta yüzde 30'luk bir tasarruf sağladığını ve motor performansında da artış olduğunu kaydetti. Kavruk, "Önceden aracın çekişi düşüyordu. Cihazı taktırdıktan sonra bu ortadan kalktı, benzinde de tasarruf sağladık. Egzoz emisyon değerleri sıfıra yakın çıkıyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2009 Pazar 13:05:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet yılmaz IP: 88.227.43.xxx Tarih : 22.02.2009 18:28:49

slm arkadaşlar.biz nevşehirli 2 kafadar arkadaşla birlikte bor yakıtı taktırdıkaracımızda kullanmaga başladık arkadaşın aracı reno brodway benimki ise kartal arkadaş veteriner hekim olması nedeniyle yaptıgı km fazla kend söyleviyle daha önce hiç 4.viteste çıkamadıgı yeri şimdi 4. vites 2700 devirde çıkabildigini söyledi.motorun daha da sessizleştigini performasının arttıgını beyan ediyor.daha ben 180 km yaptım fazla bir degişiklik hissedemedim.daha önce 172 tlkm yaıtının oldugunu şimdi ise 129 oldugunu söylüyor.bundanda ekenomisinin kazandıgını beyan ediyor.darısı takmayanlara derim.