30
Nisan
2024
Salı
KAYSERİ

Kayseri'de çuvallı protesto gerginliği

Kayseri Sanayi Odası'nda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Amerikan Ticaret Odası tarafından düzenlenen "Türkiye-ABD İşbirliğinin Güçlendirilmesi" semineri öncesi, Filistin Halkıyla Dayanışma Komitesi üyeleri tarafından protesto gösterisi düzenlendi. 

Kayseri Sanayi Odası önünde toplanan Filistin Halkıyla Dayanışma Komitesi'nden 10 kişilik grup, ellerindeki çuvallarla İsrail'in saldırılarını kınamak ve Amerikan askerlerinin Türk askerlerine yönelik çuval olayını protesto etmek için basın açıklaması yaptı. ABD Başkanı George Bush'un vampire, İsrail'in eski Başbakanı Ariel Şaron ile İngiltere Başkanı Tony Blair'in yarasaya benzetildiği bir de pankart açan grup, Amerika aleyhine sloganlar attı. 

Basın açıklamasını okuyan Filistin Halkıyla Dayanışma Komitesi Sözcüsü Ergün Sezer, Amerika'nın iyi bir insanlık, barış adalet, özgürlük ve demokrasi dersi almaya ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Biz Türk milleti olarak, Amerikalı yöneticilerin Afganistan'da, Irak'ta, Endonezya'da, Ortadoğu'da ve dünyanın diğer ülkelerinde yaptığı katliamları kınıyoruz. Amerika'nın toplumları birbirine düşürmesini protesto ediyoruz" diye konuştu. 

Açıklamanın ardından Ergün Sezer, üzerinde ay yıldız bulunan ve "Unutmadık" yazısı yer alan çuvalı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na iletilmesi için Kayseri Sanayi Odası Başkanı (KAYSO) Mustafa Boydak'a vermek isterken, koruma engeline takıldı. Korumalar çuvalı alarak uzaklaşırken, bu kez Gönüllü Kültür Teşekkülleri Temsilcisi Hüseyin Türkmen, elindeki çuvalı vermeye çalıştı. Uzatılan çuval yine koruma engeline takıldı. Hüseyin Türkmen, çuvalı alan korumaya "Sen bu ülkenin memurusun. Kime hizmet ediyorsun" diye çıkışmasıyla gergin anlar yaşandı. Katliama destek veren Amerika'nın burada böyle bir toplantıyı Kayseri'de yapmasını kınadıklarını ifade eden Türkmen ve komite üyeleri, polis ve diğer sanayi odası üyeleri tarafından uzaklaştırıldı. 

Protestodan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, burada Amerika ile ticari ilişkiler konusunda bir toplantı yapılacağını belirterek, "Amacımız Amerika ile ticari ilişkilerimizi geliştirmek. Siyaset bizi ilgilendirmez" dedi. 

Daha sonra toplantıya katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, gazetecilerin sorularını cevaplarken, burada sadece Amerika'ya nasıl ihracat yapılabileceğini ilişkin bir toplantı yapıldığını söyledi. Hisarcıklığolu, "Ortadoğu'da üzücü hadiseler var. Asker kaçırılması ile ortaya çıkan bu hadise bütün toplumu rahatsız etmeye başladı. Türkiye olarak tasvip etmemiz mümkün değil. Zaten dünya bunu kabul etmiyor. Dünya bu durumu durdurmak için yoğun çaba sarf ediyor. Askeri kim kaçırdıysa onlara ceza verilmeli. Ama onların yanında tüm toplumun cezalandırılması mümkün değil" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2006 Çarşamba 15:24:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?