1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAYSERİ

Kayseri'de hekim açığı var

Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, Kayseri’nin Türkiye’de önde gelen illerin başında olduğunu ancak hekim açığı bulunan illerin başında geldiğini, ayrıca bazı özel hastanelerin gereksiz ameliyatlar ve tetkikler yapıp pahalı ilaçları tercih ettiklerini söyledi.

Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, düzenlediği basın toplantısında, Sağlık Bakanlığının sürdürdüğü sağlıkta dönüşüm programının birçok sorunu ortadan kaldırmasına rağmen, bazı konularda sıkıntıların devam ettiğini kaydetti. Oda olarak Türkiye'nin ve insanlarının çıkarlarına uygun gerçekleştirilen dönüşüm programına olumlu destek verdiklerini anlatan Kurtoğlu, ancak yasa ve yönetmelikler çıkarılırken gözden kaçan veya uygulama esnasında ortaya çıkan sorunlarla ilgili uyarı yapmayı görev edindiklerini belirtti.

Kayseri gibi hekim açığı bulunan bazı bölgelerde il içi ve il dışı geçici görevlendirmeler yapıldığını ifade eden Kurtoğlu, bu nedenle beklenmedik bölgelerde kadro açıkları oluştuğunu, bu sorunun ortadan kaldırılması için açık kadroların bir an önce doldurulması gerektiğini söyledi. Sosyal güvenlik kurumlarına bağlı vatandaşların sağlık kurumlarına direk başvurmalarını sağlayan uygulamanın bazı sıkıntılara yol açtığını da ifade eden Kurtoğlu, özellikle üniversite hastanelerinde aşırı yığılma yaşandığını, bu durumun personel yetersizliğini ortaya çıkardığını söyledi. Bu tür sorunların üyeleri tarafından kendilerine iletildiğini anlatan Kurtoğlu, ''Sağlık sisteminde yapılan dönüşüm programı ile birlikte ortaya çıkan sorunların biri de gereksiz tedavi masrafları oldu. Çok istisna da olsa bazı özel hastaneler, gereksiz ameliyatlar ve tetkikler yapıp pahalı ilaçlar tercih ediyor. Bu durum ülke ekonomisine külfet getiriyor” dedi.

Yan dal uzmanlığı alan doktorların zorunlu hizmetini öngören uygulamanın da bir takım sorunlara yol açtığını ifade eden Kurtoğlu, Türkiye'de hekim açığı olduğundan ve tıp fakültelerinin yetersiz sayıda öğrenci aldığından bahsedildiğini, bu ortamda üniversitelerin akademik kadrosunun azaltılmaması gerektiğini söyledi.
Çok az sayıda bile olsa art niyetliler için yanlış kararlar alındığını belirten Kurtoğlu, bazı özel sağlık merkezlerinde yaşlı doktorların diplomalarının kullanıldığını, bu nedenle 65 yaş üstündeki doktorların istihdam edilmesinin engellenmek istendiğini kaydetti. Yaşı ilerlemesine rağmen birçok bilim adamının çok başarılı işler yaptığını anlatan Kurtoğlu, tasarı halindeki bu uygulamadan da bir an önce vazgeçilmesi, denetim mekanizmasının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kurtoğlu, bu taleplerini iletmek için Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan randevu talep ettiklerini sözlerine ekledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2007 Pazartesi 15:50:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?