3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Kayseri'de 'Tarih'i seminer

Tarihi Kentler Birliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, 50 sene önce belediyelerin tarihi eser katliamı yaptığını öne sürerek, "Türkiye'de kendi medeniyetimizi yansıtan bir şehir yok" dedi.

Tarihi Kentler Birliği tarafından Kadir Has Kongre Merkezi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen, 'Bir Kente Çok Yönlü Yaklaşım' seminerine Kayseri, Sivas, Nevşehir, Kırşehir ve Karabük Valileri ile çok sayıda belediye başkanı katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Mehmet Özhaseki, slayt gösterisi eşliğinde Kayseri'nin tarihi hakkında bilgi verdi.

Kayseri'nin birçok medeniyete başkentlik yaptığını ifade eden Özhaseki, 1950-1960 yıllarında belediyelerin tarihi eserlere önem vermediğini ifade etti. 50 yıl önce belediye yetkililerinin tarihi eserleri restore etmediğini kaydeden Özhaseki, "50 sene önce Mimarsinan Hamamı'nı kendi ellerimizle yıktık. Allah'tan bazı tarihi yapıtlarımız kadim olduğundan yıkılmaktan kurtuldu. Yıkamadılar yani. Bu dönemde şehirlerde tarihi eser katliamına sebep olan iki akım var. Birincisi göç, ikincisi ise düşünce yapımız. Bunlardan ötürü çok sayıda tarihi eserimiz ayakta kalamadı. Adeta tarihi eser katliamı yaşandı. Milletimizin kimliğini yansıtan bir şehir, Türkiye'de yoktur. Safranbolu gibi istisnalar hariç. Böyle bir ortamdayız. Biz yıkılmış veya ayakta durmaya çalışan tarihi eserleri geri kazandırmaya çalışıyoruz. Tarihi eserlerin kimliğini vermeliyiz" dedi.

"ERCİYES DAĞI 2. OSB OLACAK"

Özhaseki, Türkiye'nin önemli dağlarından biri olan Erciyes Dağı'nda hayata geçirilecek master plan çalışmaları üzerinde de durarak, projenin hayata geçmesi durumunda Kayseri ekonomisine önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

Türkiye'de ciddi anlamda kayak merkezi olmadığının altını çizen Özhaseki, "Erciyes Dağı'na turistler geldiğinde seviniyorduk. Bir kadın turistin Erciyes Dağı'nın tanrı eliyle oluşan kısmına 'harika', insanların yaptığı kısmına da 'berbat' demesi üzerine harekete geçtik. Avusturya'ya giderek dünyaca ünlü kayak merkezlerini yerinde inceledik. Anladım ki Türkiye'de kayak merkezi yok. Yurt dışındaki kayak merkezlerinde insanlar özgürce kayak yapıyorlar. Avusturya'nın 500 bin nüfuslu bir şehrinde kayak merkezinden elde edilen gelir 6 milyar euro. Hizmet sektörü olduğu için bunun yarısı kazanç. Bunun için çalışmalar başlattık. Çünkü, Kayseri'nin önemli ekonomik merkezi Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) yıllık kazancı 250-300 milyon euro. Bu yüzden master planı hayata geçirerek Kayseri'ye 2. OSB'yi kazandıracağız" diye konuştu.

Türkiye'de objektif ve gerçekçi düşünülürse 40-50 vilayetin kapanması gerektiğini de kaydeden Özhaseki, çok sayıda ilin durumunun içler acısı olduğunu söyledi. Özhaseki, "Örneğin İç Anadolu Bölgesi'ndeki çok sayıda ilin durumu iyi değil. Tarafsız olunması gerekirse bu vilayetlerin kapanması gerekir. Bu şehirler emekli olmalıdır. 2. grup şehirlerde ise ekonomik anlamda kalkınma sağlanmaya doğru adımlar atılıyor. Türkiye'de kalkınan şehirlerin sayısı 8-10'dur. Belli özellikleri ile öne çıkarak ayakta kalmayı başarıyorlar. Bir gayret içerisindeler yani" şeklinde konuştu.

"BAZI MEMURLARDAN ÇOK ÇEKTİM"

Özhaseki, iktidarda olan bir partinin belediye başkanı olmasına rağmen Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün bazı teftiş memurlarından da şikayetçi olduğunu vurguladı.

Özhaseki, "Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nden gelen memurlar, spor kompleksinde bazı incelemelerde bulundu. Merkezden geldikleri için burunları biraz havada. Bizim profesyonel ölçüm cihazları ile ölçtüğümüz havuzu mezura ile ölçmeye çalıştılar. Biz de mezura ile ölçülürse 2-3 metre hata çıkacağını söyledik ama dinlemediler. Çok çektim bu memurlardan. İktidar partisi belediye başkanı olmama rağmen onların yaptıklarını yazdım bir yere" ifadelerini kullandı.

Özhaseki'nin konuşmasının ardından, Prof Dr. Metin Sözen'in oturum başkanlığını yaptığı, "Tarihi Kentler Birliği'nin değişik ölçeklerdeki yerleşmelerinde geliştirdiği tasarım ve uygulamalar" konulu toplantıya geçildi. Buruda söz alan Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, 2009 yılında arkeolojik mirasların bakımını temel hedef olarak gündeme aldıklarını kaydetti.

Toplantıda 'Simge belediye: Ağırnas' isimli bir sunum gerçekleştiren Ağırnas Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu, konuşması esnasında yaptığı esprilerle katılımcıları güldürdü. Osmanbaşoğlu'ndan sonra Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Vardar bir sunum yaptı.

Programda söz alan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise, Sivas'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı bir şehir olduğunu belirtti. Aydın, "Sivas birçok medeniyete ev sahipliği yaptı fakat çok sayıda tarihi eser yok oldu. Günümüzde kalan eserler restore edilerek kente kazandırılıyor" dedi.

Programın sonunda kürsüye gelen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, şehrin önceleri sadece kebap, lahmacun ve baklavayla tanındığını ifade etti. Kentin asıl kimliğine kavuşması için çalıştıklarını söyleyen Güzelbey, "Dünyada artık şehirler birbirleriyle yarışıyor. Şehir kimliği nedir? 5 sene önce Gaziantep lahmacun, kebap ve baklavasıyla bilinirdi. Yıllarca bu hep böyle gitti. Şu an biz kendi tarihi kimliğimizi ön plana çıkararak modern bir şehir olma yolunda ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2008 Cumartesi 18:26:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?