3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Kayseri'de Türk Lirası tanıtıldı

Ocak 2009'da kullanılmaya başlanacak Türk Lirası (TL) Kayseri’de tanıtıldı.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Rıfat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, KTO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Kilci, Melikgazi Kaymakamı Mesut Diren, Kayseri Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Murat Arslan, Merkez Bankası Kayseri Şube Müdürü Meral Kiper ve bazı davetliler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Kilci, ekonomik alanda gerçekleştirilen böyle toplantıları çok önemsediklerini söyledi. Kilci, özelikle 30 yılı aşkın bir süredir enflasyonist ortamda yaşayan Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin bu işe çok teşebbüs ettikleri halde başarı sağlayamadıklarını dile getirdi.

Kilci, "Bu devrimi geçekleştirmek bu hükümete nasip oldu. Bu konuda hükümete en çok eleştirenlerden biri olarak, takdir ve şükranlarımı ifade etmek istiyorum. 1 Ocak 2005 tarihinde önemli reforma imza atılarak paradan 6 sıfır atıldı. İtibar kaybının somut bir yansıması olan bol sıfırlı paramız, bu halinden kurtarılarak milletimize yaraşır bir görünüme kavuşması için uzun yıllar uğraşılmasına rağmen ekonomik şartlardan dolayı gerçekleştirilememiştir. Ekonomik şartların oluşmasıyla yeni paramıza kavuşmanın heyecanını hep birlikte yaşadık. Bu değişim iki aşamalı reformun ilk adımı olarak kabul edilebilir. Şimdi para reformunun 2. aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Bu aşamada para birimimize geçici bir süre ve karışıklıkları önlemek amacıyla eklediğimiz 'Yeni' ibaresi kaldırılacaktır. Yeniden 'Türk Lirası' ve 'Kuruş' adını alacak olan banknot ve madeni paralarımız 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren yenilenen tasarımları, boyutları ve gelişmiş güvenlik özellikleriyle kullanılacaktır. 6 sıfırın atılması ve paramızın yeni hali hem psikolojik hem de pratik olarak günlük hayatımıza kolaylık getirmiştir. Her yönüyle mükemmel bir reform. Bu büyük bir başarı. Ben tebrik ve şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

Daha sonra bir konuşma yapan Merkez Bankası Kayseri Şube Başkanı Meral Kiper ise, para reformu hakkında bilgi verdi. Kiper, YTL'ye geçişle ilk reformun 1 Ocak 2005 tarihinde gerçekleştiğini söyleyerek, "Para reformunun ikinci aşamasında da 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren geçici bir süre için eklenen 'Yeni' ibaresi kaldırılacaktır. Bu YTL ve TL'ler bir yıl birlikte kullanılacaktır. 1 Ocak 2010'da ise YTL'ler tedavülden kalkacaktır" dedi.

Konferans, Kayseri Merkez Bankası Müdür Yardımcısı Serpil Erkan ve Baş Veznedar Bülent Terzi'nin kullanılmaya başlanacak olan TL'ler ile ilgili verdiği detaylı bilginin ardından son buldu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 15:46:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?