7
Mayıs
2024
Salı
KAYSERİ

Kayserili yaparsa böyle yapar!

Kayserİlİ sanayici 65 yaşındaki Hasan Basri Özdamar’ın geliştirdiği tek silindirli enjeksiyonlu motor, yakıttan yüzde 35-43 arasında tasarruf sağlıyor.

Mühendis olan sanayici Özdamar, cumhurbaşkanın ve birçok bakanın Kayseri’deki fabrikada yerinde görüp incelediği, 22 yıllık çalışma sonunda tamamladığı projeyle ürettiği motora Uluslarası Patent Enstitüsü’nden de onay aldığını açıkladı. Fabrikasında şimdi ay- yıldız armalı ve buluş sahibi, makine sahibi Hasan Basri Özdamar, aynı motorun çift silindirli dizel versiyonu için kolları sıvadı.

Yerli otomobil üretiminde de kullanılması planlanan motorun seri üretimi konusunda buluş sahibi Özdamar, General Motor başta olmak üzere birçok yabancı kuruluş ile görüşmelerini sürdürüyor.

Motorlar üzerinde 38 yıldır çalışan ve birçok buluşun ve patentin sahibi olan Hasan Basri Özdamar’ın bugüne kadar gerçekleştirdiği 100’den fazla buluşun 21’i Türkiye’de ve aralarında ABD, Kanada, Avrupa Birliği, Japonya, Çin, Hindistan, Rusya, Singapur’un da bulunduğu çok sayıda ülkede uluslararası patent güvencesi altında bulunuyor.

Özdamar’ın buluşların önemli bir kısmı, şu an itibarıyla kendi ürettiği ürünlerde kullanılıyor.

DHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2011 Perşembe 10:23:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?