5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Kayserilinin diş sorunu büyük

Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Umut Kural, bir gün boyunca yaptıkları ağız ve diş sağlığı taramasında 100 kişiden 99.52'sinin acil diş tedavisine ihtiyacının olduğunu söylerken, çıkan sonuçların yer aldığı mektubu ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdi.

Kayseri Diş Hekimleri Odası tarafından bir gün boyunca vatandaşlara yönelik ücretsiz ağız ve diş sağlığı taraması yapıldı. 41 gönüllü diş hekimi tarafından gün boyunca 423 kişi ağız ve diş sağlığı taramasından geçirildi.

Tarama sonucunda ortaya çıkan verileri Diş Hekimleri Odası Başkanı Umut Kural kamuoyu ile paylaştı. Kural, "Sosyal güvencesine göre taramadan geçirilen hasta dağılımı, SGK 258, memur 15, yeşil kart 50, sosyal güvencesi olmayan 97 olarak şekillendi. Taramaya katılan vatandaşların diş tedavisini öteleme nedenleri olarak 239 kişi maddi yetersizlik, 11 kişi kamu hastanelerindeki tedavinin yetersiz bulması, 169 kişinin ise kamu hastanelerindeki sıranın çok olması olarak gösterdi.

Ağız ve diş sağlığı sorunları açısından 423 kişide; çürük diş sayısı 828, eksik diş sayısı bin 533, beslenmeye engel olan çapraşıklık mevcut hasta sayısı 4, dişetlerinde kanama, ağrı, koku olan hasta sayısı 234, apseli gömülü diş sayısı 18, damak yapılması gereken hasta sayısı 151, kaplama yapılması gereken hasta sayısı 985, aşınmış dişleri nedeniyle beslenme ve eklem sorunu yaşayan hasta sayısı 28 olarak tespit edildi. 423 kişiden sadece iki kişide sorun çıkmadı. Bunlardan birinin dişleri yeni çıkıyor, diğer kişinin de dişlerine yeni kaplama yapılmıştı. Kısaca her 100 kişiden 99,52'sinin acil diş tedavisine ihtiyacı vardır" dedi.

Taramanın kent merkezinde olmasına rağmen iyi sonuç beklentilerinin olumsuz çıktığını kaydeden Kural, "Herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak devletin anayasal göreviyken, böyle bir tabloyla karşı karşıya kalmamız çok üzücüdür. Durumun vahameti bu kadar aleni iken vatandaşın diş tedavileri konusunda bu denli mağdur duruma düşürülmesinin hiçbir gerekçesi olamaz" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından Başkan Kural, temsili olarak iki muayene koltuğunu ateşe verdikten sonra, taramaya katılan bütün diş hekimleriyle birlikte vatandaşlara tek kullanımlık macunlu diş fırçası dağıtarak merkez postaneye geçti. Burada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a tarama sonuçlarını içeren birer mektup gönderen Kural, ayrıca taramaya katılan vatandaşların doldurduğu anketleri de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verilmek üzere kargoya teslim etti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2009 Perşembe 10:47:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?