4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Kayseri'nin ilk gözlem evi açıldı

Kayseri'de Atlas Eğitim Kurumlarına bağlı Özel Hisarcıklıoğlu Liseleri tarafından, Türk Astronomi Alimi Ali Kuşçu anısına kurulan gözlemevi törenle açıldı.

Erciyes Dağı yolu, Hisarcık mevki Erciyes Bulvarı üzerinde bulunan Hisarcıklıoğlu Liseleri Ali Kuşcu Gözlemevi'nde yaklaşık 100 binin üzerinde gök cismi izlenebilecek.

Açılışı yapılan gökyüzü gözlemevi ile birlikte Hisarcıklıoğlu Liseleri, Anadolu'da gökyüzü gözlemevi bulunan ilk okul olurken, Türkiye'de ise ilk 4 okul arasındaki yerini aldı. İleri teknoloji ürünü olan teleskop-12, "f/10 LXGPS Shimit Cassegrain Tlescope/UHTC/TR Astrovit Color Planetcam Pal'dan oluşan teknik donanıma sahip. Ali Kuşçu Gözlemevi hakkında bilgiler aktaran okulun fizik öğretmeni Yusuf Duman, Ali Kuşçu'nun ilk Türk ve Müslüman bilim adamlarından birisi olduğunu söyleyerek, astronomiye katkılarından dolayı onun ismini bu gözlemevinde yaşatmak istediklerini söyledi. Ali Kuşçu Gözlemevi'nin bir özelliğinin ise bu çapta Kayseri'de teleskopu bulunan ilk okul olduğunu belirten Duman, "Türkiye'de ise teleskopu olan ilk dört okul arasındaki yerimizi aldık. 2009 yılının Galilea Astronomi yılı olmasından dolayı, bu yıl içerisinde okulumuzda çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bu etkinlikler kapsamında diğer okullarımızı buraya davet edeceğiz. Okullarımızda ve Kayseri'de uzay bilimlerine ve astronomiye merakı olanları gözlemevimize bekliyoruz. Hava açık olduğu sürece yaklaşık olarak 100 binin üzerinde gök cismini görebileceğiz. Şuan ayı net bir şekilde görürken, gezenleri de uygun açılara geldiği zaman görebileceğiz" dedi.

Yusuf Duman, ayrıca Türkiye genelindeki okullar arasında en yüksek rakımda bulunan teleskopun Ali Kuşçu Gözlemevi'nde olduğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 14:55:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?