2
Mayıs
2024
Perşembe
KAYSERİ

Kayseri'nin su sorunu yok

Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Adnan Evsen, Dünya Su Günü’ne dair yaptığı basın açıklamasında, Kayseri’nin 2050 yılına kadar içme suyu sıkıntısı yaşmayacağını söyledi.

Kayserinin yer altı ve yerüstü su kaynaklarının Kızılırmak Nehri, Zamantı Irmağı ve Sarız Çayı’ndan karşılandığını belirten Evsen, Kayserinin yer altı su kaynağı rezervinin 498 hm³/yıl olduğunu söyledi.

Evsen “Kayseri kenti yer altı suyu ve yerüstü suyu olarak toplamda 4 231 hm³/yıl su rezervine sahiptir. Türkiye’nin yeraltı ve yerüstü su potansiyelinin yaklaşık % 3,78 ‘i Kayseri ve yakın civarından temin edilmektedir. Kayseri kenti içme ve kullanma suyunun büyük bir bölümünü şehrin de içerisinde yer aldığı Sarımsaklı havzasından temin etmektedir. Havza yer altı suyu açısından son derece önemlidir. Havzada son yapılan değerlendirmelere göre 270 milyon metreküp yer altı suyu olduğu öngörülmektedir. Kayseri kentinin 2050 yılına kadar içme ve endüstri suyu temini (Karasaz Ovası) açısından herhangi bir sıkıntı olmayacağı yapılan çalışmalar ortaya koymaktadır.” dedi.

Evsen, Kayseri’de Türkiye’de su kaynaklarının belirli bir süre sonra kıtlık sorunuyla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti. Söz konusu tehlikeye karşı su varlığını koruma ve yönetmeyle alakalı politikaların acilen belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Evsen, toplumun tüm kesimlerinde tasarruflu su kullanmaya yönelik bilincin geliştirilmesi, kontrolsüz ve kaçak sondajların önüne geçilmesi gibi önlemler alınması gerekliliğine işaret etti.

Evsen “Sağlıklı yaşam ancak ve ancak sağlıklı su ile sürdürülebilir. Sağlıklı, nitelikli ve yaşam kaynağı açısından olmazsa olmaz hayati öneme sahip olan yeraltı sularının yeraltında nerelerde, hangi derinlikte, ne miktarda ve hangi kalitede olduğunu ortaya çıkararak içme, kullanma ve endüstri suyu amaçlı insanlığın hizmetine sunan jeoloji mühendisleri olarak verilen hizmet sebebiyle son derece mutluluk duymaktayız.” ifadelerinde bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Mart 2012 Perşembe 17:34:26
Güncelleme :23 Mart 2012 Cuma 18:08:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?