3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Kayseri'ye can suyu

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Dokuzpınar Mevkii'nde devreye girecek 24 su kuyusu sayesinde, 2050 yılına kadar Kayseri'de su sıkıntısı yaşanmayacağını söyledi.

Kuyu açma çalışmaları devam eden Dokuzpınar Mevkii'nde bir görsel brifing düzenleyen Başkan Özhaseki, bu bölgeden yılda yaklaşık 85 milyon metreküp içme suyu elde edileceğini söyleyerek, “Dokuzpınar mevkii, gelecek yıllara doğru Kayserimiz için en önemli su kaynağı olarak görünüyor. Burada şu ana kadar 5 kuyu açtık ve toplam 24 kuyu açılarak şehir şebekesine su takviyesi yapılacak. Karasaz Ovası olarak bilinen bu bölgeden elde edilecek içme suyunun kalitesi ise üst düzeyde. Sertlik olarak şişe sularından daha yumuşak bir yapıya sahip. Kuyu açma çalışmaları sürerken bir yandan da depo yapımı ve şebekenin döşenmesi gibi çalışmalar sürdürülecek. 2 yıl içinde bütün bu işlemler tamamlandığında Kayseri, yepyeni ve uzun soluklu bir su kaynağına kavuşmuş olacak. Kayseri'de tüketilen yıllık su miktarı 70 milyon metreküp iken buradan yıllık 85 milyon metreküp içme suyu elde edilecek ve şehir şebekesine verilecek. Bu da bu bölgenin ne kadar verimli bir su kaynağı olduğunu gösteriyor” dedi.

Görsel brifingde Kayseri'deki su tüketimi ve su kaynakları gibi konularda bilgiler de veren Başkan Özhaseki, her yıl azalan miktarda yağış gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Su kaynaklarımız giderek azalıyor. Şehre düşen su miktarında azalma var. 1985-1995 yılları arasında metrekareye düşen yağış miktarı 422 kilogram iken, bu rakam 1995-2006 yılları arasında 382 kilogram’a düşmüş. Üstelik aynı dönemde sıcaklıkta ise önemli artışlar yaşanmış. Tabi bu yağış azalması ve sıcaklık artışı, su kuyularındaki seviyeye ve debilere de olumsuz yansıyor. İşte bütün bu nedenlerden dolayı tedbir almak zorundaydık ve Karasaz Ovası Dokuzpınarlar Mevkii bizim için önemli bir kaynak olarak karşımızda duruyor. İnşallah burası iki yıl içinde tam kapasite devreye girer ve Kayseri'nin 2050 yılına kadar olan su ihtiyacını karşılar” diye konuştu.

Açıklamasında su kaynaklarının kısıtlı olduğuna vurgu yapan Başkan Özhaseki vatandaşlardan tasarruflu olmalarını isteyerek, “Kayseri'de çok şükür bir su sıkıntısı yok. Ancak bu, suyu özensiz kullanıp israf etmemiz manasına gelmiyor. Tüm dünyada giderek artan su sıkıntısına paralel olarak bizim de tasarruflu davranmamız ve suyu israf etmememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Başkan Özhaseki, 15 Büyükşehir belediyesi arasında en ucuz içme suyunun Kayseri'de tüketildiğini de sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2008 Pazartesi 18:09:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?