5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Klasik müzik süt verimini artırıyor!

ERCİYES Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Tayfur Bekyürek, klasik müzik eşliğinde sağılan ineklerde süt veriminin yüzde 5-10 oranında arttığını söyledi.
Dekan Prof.Dr. Bekyürek, ineklerde süt verimini artıran ve eksilten unsurlara dikkat çekti. Prof.Dr. Bekyürek, stresin hayvanlarda verimi etkileyen unsurların başında geldiğini, aşırı sıcak veya soğukların yanı sıra mevsimsel değişiklikler, barınakların değişmesinin hayvanı strese sokup. verimini düşürdüğünü anlattı. Prof.Dr. Tayfur Bekyürek şöyle devam etti:

“Özellikle, inekler verim bakımından stresten çok etkilenir. Süt verimleri düşer, huysuzlukları artar. Bu yüzden bakıcıların ineklerde stres unsuru yaratacak durumlara dikkat etmesi ve ona göre önlemini alması gerekir. İnekten daha fazla süt alma ve stresten uzaklaştırmak için sahibinin hayvanına iyi davranması gerekir. Çünkü, hayvanlar da canlıdır ve onların da duyguları var. Bu durumu göz önünde bulundurmalı. Bunun yanında yapılan denemeler sonucu rahat ortamda, özellikle rahatlatıcı ve dinlendirici klasik müzik eşliğinde sağılan ineklerin daha çok süt verdiği gerçeğini unutmamız gerek. Klasik türü müzikler inek memesinde süt kanallarını genişletip, adrenaline olumlu etki yapıyor. Bu sayede sağım esnasında memedeki süt tamamen boşalıyor ve süt veriminde yüzde 5-10 artış sağlanıyor. Bu durum da üreticiler tarafından iyi bilinmeli.”

DHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 10:04:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?