4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Komisyondan 'şiddet' açıklaması

Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Neşe Şayin, her yıl 5-15 yaşlarında 2 milyona yakın kız çocuğunun fuhuşa zorlandığını belirterek, “Dünyada her 6 dakikada, bir kadına tecavüz edilmektedir” dedi.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle bir açıklama yapan Neşe Şayin, dünyada binlerce kadının hayatlarındaki erkek tarafından dayak, işkence, cinsel istismar ve tecavüze maruz kaldığını söyledi. Bugün dünyada her üç kadından birinin fiziksel şiddet gördüğünü ifade eden Şayin, “Her yıl 5 ile 15 yaş arasında değişen 2 milyona yakın kız çocuğu fuhuşa zorlanmaktadır. Dünyada her 6 dakikada bir kadına tecavüz edilmektedir. Iraktaki işgalin ilk aylarında tam 20 kadına tecavüz edilmiştir. Her yıl 2 milyon kadın sınır ötesi kadın ticaretinde kullanılmaktadır” dedi.

Türkiye'deki kadınların yaşadığı tablonun da dünyadakinden farklı olmadığını sözlerine ekleyen Neşe Şayin,”Rakamlara göre Türkiye'de kadınların yüzde 79'u fiziksel, yüzde 52'si sözsel, yüzde 29'u duygusal, yüzde 18'i ekonomik şiddete maruz kalmaktadır. Evli kadınların yüzde 41'i kocalarından en az bir kez fiziksel şiddete, yüzde 35'i hakarete, yüzde 4'ü ise cinsel baskıya maruz kalmaktadır. 'Namus yada töre cinayetleri' adı altında onlarca kadın işkenceye uğramakta ve katledilmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre son 2 yılda şiddet nedeniyle 1985 kadın yaşamını yitirmiştir” şeklinde konuştu.

Kayseri'de kadına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten komisyon üyesi Behice Köse Şahin ise, şiddet mağduru olan ve hukuki yollardan yararlanmak isteyen kadınlar için danışma problemlerini çözmek için proje hazırladıklarını söyledi. Bu projenin yıl sonuna doğru faaliyete geçeceğini ifade eden Şahin, "Bu noktada biz daha çok şiddete uğrayan kadınlarımızın sorunlarını çözmek için çalışacağız. Baromuzda 'adli müzahit' diye bir birimimiz var. Burada şiddete uğramış ve ekonomik olarak bir avukat yardımında faydalanamayacak olan kadınlarımız için, bu birimimiz tarafından kendilerine avukat temin edilecek. Böylelikle yasal haklarının kayba uğramamasının önüne geçmeye çalışacağız. Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak, ayrıca boşanma davalarının artmasının altındaki nedenleri araştıran bir çalışma da yaptıklarını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 13:11:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?