5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

KTO seçiminde büyük kavga

KTO seçimlerine birkaç gün kala, iş dünyası içinde gergin bir ortam var. AKP’li aday, “Kayseri’nin huzuru için, vekillerden yardım istedim” dedi Mevcut Başkan Kilci, AKP’nin mahalle baskısı uyguladığını, muhaliflerin başını Cumhurbaşkanı Gül’ün kardeşinin çektiğini ileri sürüyor

En eski ticaret odalarından biri olan 17 bin üyeli Kayseri Ticaret Odası’nda (KTO) büyük seçim kavgası yaşanıyor. Taraflar birbirine sert suçlamalar yöneltiyor.
 
Mevcut Başkan Hasan Ali Kilci, “AKP’liler odayı fethetmek için mahalle baskısı yapıyor. Bu işlerin arkasında Cumhurbaşkanı Gül’ün kardeşi Macit Gül var” diyor.
AKP’lilerin desteklediği aday Mahmut Hiçyılmaz ise Kilci’yi suçluyor: “Seçim listesini çarşamba gününe kadar vermediler. Macit Gül benim arkadaşım, benimle çalışıyordur mutlaka.

‘Ortam geriliyor’
Çalışması da suç değil. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na ulaştım. O da olmadı. Olmayınca milletvekillerime ‘ortam geriliyor’ diye söyledim. Bu basit bir mesele değil ki. Kayseri’nin huzur ortamının bozulma ihtimali meselesidir” diye konuştu. 

Anadolu’nun en önemli sanayi kentlerinden biri olan Kayseri’de 4 Ocak’ta Ticaret Odası seçimleri yapılacak. Üç dönemdir başkan olan Hasan Ali Kilci ile MÜSİAD destekli AKP Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Mahmut Hiçyılmaz aday durumda. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve il odalarının da bağlı olduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun memleketi olan Kayseri’de mevcut Başkan Hasan Ali Kilci’yi devirmek için AKP’ye yakın kesimlerin büyük çabası var.

‘Fethedilecek yer’
TOBB, bu mücadelede henüz açıktan bir taraf ifadesinde bulunmuş değil ancak Kilci, TOBB’un arkalarında olduğunu belirtiyor. Kilci’ye göre odayı ‘fethedilecek bir yer gibi gören’ muhaliflerin başını Cumhurbaşkanı Gül’ün kardeşi Macit Gül çekiyor.


Hiçyılmaz: Gül arkadaşım, bana çalışması suç mu?
Mevcut yönetimle ilgili ‘şöyle yaptı, böyle yaptı’ diye bir çıkışlarının olmadığını söyleyen KTO Başkan Adayı Mahmut Hiçyılmaz, Kilci’nin eleştirilerine şu yanıtı verdi:
“Biz genç bir ekip olarak, yüzü eskimemiş yeni arkadaşlarımızla beraber yeni bir heyecanla ticaret odasını yönetmeye talibiz diye çıktık. Grubumuzu Kayseri’de herkes tanır. Baskı yapmayız. Eğer bir haksızlık söz konusuysa, hak arama noktasında ne yaparsınız? 

Kendi kendinize mi ararsınız yoksa devletin organlarından yardım mı talep edersiniz? Bu arkadaşlar ‘asarım, keserim’ gibi davranışlarla işlerini hallediyor olabilirler ama bizim tarzımız değil. 

Bizim tarzımız haksızlığa uğradığımızda devletimizin organına başvuru hakkımızı kullanmak. Yaptığımız odur.

‘Hak aramak baskı mı?’
Yönetim seçmen listelerini vermemekte direndi. Böyle bir yönetime karşı ne yapılabilir? Mesela ben oraya varıp da ‘açın kapıları, verin listeleri’ diyebilir miyim? Çarşamba akşamüstü 16.30’da verdiler. Bunu yapan zihniyet benim hak arama noktasında yaptığımız girişimleri baskı olarak değerlendirebilir mi? Katiplere baskı yapıyormuşuz. Böyle şey olur mu? 

AKP İl Başkanı Mahmut Cabat kayınbiraderim. Bu suç mu? Hükümetin nasıl bir dahli olabilir ki? 

Eşit şartlarda rekabet içinde olalım istedik. Ama listeler verilmedi. Bunun üzerine TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na ulaştım. O da olmadı.
Olmayınca milletvekillerime ‘ortam geriliyor’ diye söyledim. 

Ben o partinin mensubu, il başkanının akrabası olmasam bile milletvekilime şöyle bir derdim var, müdahil olabilir misiniz deme hakkım yok mu? Milletvekillerim de, TOBB Başkanı’yla, belki müsteşarla, belki bakanla, hatta belki Başbakanla da görüşmüşlerdir. Bu basit bir mesele değil ki. Kayseri’nin huzur ortamının bozulma ihtimali meselesidir.

‘300 kişiyle sahadayız’
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kardeşi Macit Bey’in işin içinde olmaması mı gerekiyormuş? Macit Bey’in böyle bir demokratik hakkı olamaz mıymış ki? Macit Gül de vatandaş. 

KTO’nun üyesi, benimle çalışıyordur mutlaka. Beni seven bir arkadaşım. Çalışması da suç değil. Mevcut yönetim ortamı politize ediyor. Burası siyasi bir kuruluş değil. 300 kişiyle sahaya çıktık. Her tarafa ulaşıyoruz. Seçim büromuz dolup dolup taşıyor.”


Kilci: Mahalle baskısı altında seçime gidiyoruz
Odadaki kavga, Hasan Ali Kilci’nin önceki gün yaptığı açıklamayla kamuoyuna yansıdı. Kilci, bu açıklamasında şöyle dedi: 

“İktidar tarafından gerek bürokratlara gerekse üyelere baskı yapılıyor. Bunun mahalle baskısından farkı yok. Bütün makam ve mevkiler herkes için hizmet yeridir ve bu mevkiler geçicidir. 

Seçimden korkan, sandıktan korkanlar oturdukları koltukların işgalcileridir. KTO fethedilecek, kuşatılacak kale değildir. 

Hiç kimse, siyaseti de particiliği de ve hele hele iktidar gücünü ve partisini bu işlere alet etmesin. Karşımızda aday olan arkadaşlar yönetimden şikâyetçi oldukları için değil, kuşatma, ele geçirme, fethetme, ses kısma, tek seslilik, dikensiz gül bahçesi arzusu ve her yapılanı alkışlayan bir zihniyet talebindendir. 17 bin üyesi olan bu kale, Kayseri tüccarının, esnafının, sanayicisinin kalesidir. Bu kale içimizden çıkan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kalesidir. Türkiye hiçbir zaman 3’üncü dünya ülkesi olmayacaktır.” 

Üyelere iktidar tarafından baskı yapıldığını ileri süren Kilci, şöyle devam etti:
“Bunun mahalle baskısından farkı yok. AKP yönetiminden üst düzey kişiler, milletvekilleri dahil il başkanları, ilçe başkanları, AKP’den en küçüğünden en büyüğüne kadar karşımızda çok açık bir şekilde çalışıyorlar. 

Kayseri’de onların emrinde olmayan bir tek Ticaret Odası var. Onu da düşürmek istiyorlar. Bununla ilgili her türlü gücü kullanmaya çalışıyorlar.

‘Kâtipleri sıkıştırıyorlar’
Seçim kurulunu baskı altına aldılar. Normal işlemleri bile gayri yasalmış gibi her gün seçim kuruluna üçer beşer dilekçeyle götürüyorlar. Kâtipleri sıkıştırıyorlar. ‘Tayinlerinizi yaptırırız’ diyorlar. 

Rifat Bey (Hisarcıklıoğlu) direniyor ama o da baskı altında. İşte hükümetin baskısı altında seçime gidiyoruz. Bu işin içinde Cumhurbaşkanı’nın kardeşi Macit Gül var. AKP Kayseri İl Başkanı Mahmut Cabat ile kayınbiraderi Belediye Meclis Üyesi Mahmut Hiçyılmaz, eski MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Celal Hasnalçacı gibi isimler de var. 

Karşıma çıkardıkları aday İl Başkanı’nın kayınbiraderi. Nerede bir seçim varsa bu zihniyet oranın yönetimini almaya çalışıyor. Bu her yerde böyle. ‘Seçimleri kazansalar da iptal ettireceğiz’ diyorlar. ‘Bu ülkenin sahibi biziz’ diyorlar.”


MÜSİAD destekliyor
Eski MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Celal Hasnalçacı da seçme ve seçilme haklarını kullanmak istediklerini söyleyerek, “Seçim haklarımızın önünde bir engel olduğu için il seçim kuruluna gittik. Durumu anlattık ve ne yapmamız gerektiğini sorduk. Onlar da ne yapmamız gerektiğini söylüyorlar. Biz de onu yapıyoruz” dedi. 

Düne kadar ticaret sicil kayıt belgelerini alamadıklarını belirten Hasnalçacı, “Geciktiriliyordu. Şu anda bu sorun çözüldü. Tek liste hiçbir zaman yeterli değildir. Çift liste rekabette kaliteyi artıracak bir unsur olacaktır. Bu ortamı sağlamak gerekiyordu. Sağlamış olduk” diye konuştu.

Eylem Türk / Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 16:49:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hakan IP: 85.105.209.xxx Tarih : 3.01.2009 09:46:14

Sayın Kilci, Bırakın artık gençlere bu işleri. Oda size babanızdan miras kalmadı herhalde. Bırakında değişik yüzler değişik simalarla çalışmaya devam edelim. Kayserimiz için hayırlısı olsun inşallah.