3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

'küllerdeki Ekmek', işsize iş kapısı olacak

Avrupa Birliği (AB) ve İş-Kur tarafından organize edilen Aktif İş Gücü programları kapsamında Kayseri Valiliği tarafından hazırlanan "Küllerdeki Ekmek Projesi" kabul gördü. Projeyle, yeraltındaki zenginlikleri gün ışığına çıkarmak ve işsizlere iş olanağı sağlamanın amaçlandığı bildirildi.

Kayseri Valiliği’nin talimatıyla İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan arkeoloji çalışmalarını amaçlayan "Küllerdeki Ekmek Projesi" basına tanıtıldı. Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programda konuşan Vali Yardımcısı Fahri Oluk, Türkiye’de 13 binin üzerinde arkeolojik alanın bulunduğunu, 55 ayrı yerde kazı çalışmalarının yapıldığını belirterek, "Anadolu’da bulunan tarihi eserlerimizi yeterli gücümüz olmadığı için çıkaramıyoruz. Tarihi zenginliklerimizi yurt dışına çıkarılmaması kaydıyla yer altındaki hazinelerin çıkarılması, Türkiye’nin kalkınmasına da büyük katkıda bulunacaktır" dedi.

Kayseri’deki tarihi zenginliklerin 33 değişik medeniyetin Anadolu’ya bıraktığı izler olduğunu da söyleyen Oluk, "Bu zenginlikleri ortaya çıkarmalıyız. Türkiye’de 55 ayrı yerde kazı yapılıyor; ancak çok miktarlar harcandığından yavaş ilerliyor. Bu bizim başlatacağımız kazı çalışmalarını definecilerin değil, tamamen devlet denetimi altında yapılması da ülkeye katkı sağlar" şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan proje koordinatörü Kasım Arapsun ise, bu projenin ilk kez Kayseri’de başlatılacağını ve projenin ilk aşamasında kursiyerlere iletişim becerileri, tarih bilinci eğitimi ve kazı teknikleri uygulama yöntemlerini 96 saatlik teorik eğitimde verileceğini söyledi. Arapsun, "Bu program çerçevesinde 352 saat uygulamalı eğitim verilecek. Uygulama sonunda başarılı olan kursiyer öğrencilerimize sertifika verilecek. Hedef kitlemiz, İş-Kur’a kayıtlı lise mezunu sabıkası olmayan işsizlerdir. Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul gören ’Küllerdeki Ekmek Projesi’ ile bölgemizde ve yurdumuzun diğer bölgelerinde yapılmakta olan arkeolojik kazılarda, kazı teknik ve becerileri kazanmış kalifiye iş gücü ihtiyaçlarına katkı sağlanacaktır" dedi.

İşsiz lise mezunu 50 katılımcının 25 kişilik 2 grup halinde uzmanlardan bilgi alacağı "Küllerdeki Ekmek Projesi" 8 aylık bir eğitim sürecini kapsayacak. Proje, bölgede yapılan kazılarla uyumlu olarak Mayıs 2005-Ekim 2005 tarihleri arasında yapılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2005 Çarşamba 13:37:22
Güncelleme :20 Nisan 2005 Çarşamba 13:43:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?