5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Kültepe'yi dünya tanıyacak

KÜLTEPE'NİN GEREKLİ TANITIMI YAPILACAK

Kültepe Örenyeri Kazı Başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, kazılarda çeşitli ülkelerin üniversitelerinden bilim adamlarının inceleme yaptığını belirterek, önümüzdeki yıllarda Kültepe'nin tanıtımına ağırlık vereceklerini söyledi.

Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Kültepe-Kaniş Örenyeri'nde sürdürülen kazıların 2009 yılı çalışma takvimi tamamlandı. Bu yıl yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgiler veren Kültepe Örenyeri Kazı Başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kaniş-Karun Örenyeri'nde çalışmaların arkeoloji disiplinin gerektirdiği koşullar içinde gerçekleştiğini ifade ederek, arkeolojiyle birlikte diğer yardımcı disiplinlerden de faydalandıklarını söyledi.

Jeo, bio, zeo arkeoloji ile birlikte antropoloji, jeoloji, jeomorfoloji gibi dallardan da faydalandıklarını belirten Kulakoğlu, "Burada kazıklar için ciddi bir ekip kurulmuş durumda. Bu ekiple bu yılki kazılarımızı tamamladık. Şu anda bizim kazılarımızda kazılmış olan toprağın tamamı eleniyor. Elendikten sonra tek tek bulgur ayıklanır gibi ayıklanıyor. Çıkan materyaller çeşitli analizler yapılmak üzere alınıyor. Daha sonra yıkanıp, süzülüp, kurutuluyor, ardından mikroskopla inceleniyor. İnceleme sonucunda elde edilen veriler, ilerleyen zamanlarda yapılacak olan projelerle hem Kültepe'nin hem Anadolu'nun farklı ortamları aydınlatılmış olacak. Örneğin, antropoloji insan bilimine, zoolojisi ise Kültepe'nin o dönemki topografyası hakkında bilgilerde çıkmış olacak” dedi.

O dönemdeki dini inanış noktasındaki bilgilere de çivi yazılı belgelerden ve elde edilen objelerden öğrendiklerini ifade eden Kulakoğlu, "Çivi yazılı belgelere göre örneğin Asurlu tüccarların büyük tanrısı, tanrı Asur, onun dışında herkesin kendine özel tanrısı var. Anadolu insanın yine o dönemde, hem de sonraki dönemdeki verilere göre hava, su esas tanrıları var. Ama yinede her ailenin kendi inanışına göre özel bir tanrısı varmış" diye konuştu.

Kazı ekibi hakkında da bilgiler veren Kulakoğlu, "Bizim ekibimiz farklı üniversitelerden, çeşitli ülkelerden bilim adamlarından oluşuyor. Japonya, Almanya, Fransa, Avustralya ve Amerika'ya kadar çok farklı ülkelerden gelen katılımcılar Kültepe kazılarına destek veriyorlar. Kültepe'de onlar için geniş araştırma alanı var. Kısaca tüm insanlık Kültepe sayesinde yeni yeni ufuklara erişmiş oluyorlar" ifadelerini kullandı.

2006 yılından bu yana hedefledikleri başka bir alanın ise Kültepe'nin tanıtımı olduğuna işaret eden Kulakoğlu, "Kültepe'nin tanıtılmasıyla birlikte Kayseri'nin de tanıtımı sağlanmış olacak. Bu noktada Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla önemli projeler başlattık. Bunlardan bir tanesi hafta sonu yapılan kültür turlarıdır. Buraya gelen ziyaretçiler bizim rehberlerimiz eşliğinde hem gezdiriliyor hem de bilgiler veriliyor. Bizim hedefimiz Kültepe'yi yerel ölçekten çıkartıp hak ettiği tanıtımını yapmak. Özellikle Kapadokya bölgesine gelen çok fazla turist var. Bu turistler Kayseri havalimanına gelip, doğrudan Nevşehir'e geçiyorlar. Ama Kayseri'ye herhangi bir katkıları olmuyor. Bu gelen turistlere Kültepe'yi tanıtarak, onları Kayseri'de konaklatmaya çalışacağız. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

KÜLTEPE'NİN GEREKLİ TANITIMI YAPILACAK
KÜLTEPE'NİN GEREKLİ TANITIMI YAPILACAK
KÜLTEPE'NİN GEREKLİ TANITIMI YAPILACAK
KÜLTEPE'NİN GEREKLİ TANITIMI YAPILACAK
KÜLTEPE'NİN GEREKLİ TANITIMI YAPILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2009 Çarşamba 11:31:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?