5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Küresel ısınmaya karşı mucize toz

Küresel ısınmaya karşı Türk bilim adamları tarafından geliştirilen ve tarım sektöründeki su kaybını yüzde 90 oranında engelleyebilecek toz, çiftçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Tarım sektöründeki bir firma tarafından geliştirilen ve şekeri andıran toz, hacminin yaklaşık 500 katı su tutabiliyor. Ürünün piyasaya girmesiyle birlikte tarım sektörü tarafından yoğun ilgi gördüğünü kaydeden Kayseri Bölge Bayii temsilcisi Sebahattin Demirel, bu toz sayesinde tarımdaki su kaybının yüzde 90 oranında engellenebileceğini söyledi.

Dünyada kullanılan suyun yüzde 80'inin tarımda kullanıldığını hatırlatan Demirel, "Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Cumaali Karaman tarafından geliştirilen toz, çiftçiler tarafından büyük rağbet görüyor. Toz ürün, toprak içerisinde su deposu görevi görerek ortamdaki fazla suyu yüzeyine depolar, bitkiler suya ihtiyaç duyduğunda ise geri verir.Tamamen doğal yapıya sahip olan bu ürün, gübrelerin etkinliğini artırır, depoladığı suyun yüzde 99'unu bitkiye geri verir. Su tutma özelliğinden dolayı sıvı gübre maliyetlerinde de çok önemli düşüşler meydana getirir" diye konuştu.

Kayseri Dünya Ticaret Merkezi'nde sergilenen ürün, Kayserili çiftçiler tarafından da büyük rağbet gördü.

iha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2009 Pazar 11:22:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?