3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Küresel kriz imalatçıyı düşündürüyor

Kayseri Külça Çelik Kapı Limited Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi ve çelik kapı imalatçısı Ahmet Külahçıoğlu, küresel mali krizin giderek kendini Türkiye'de kendini gösterdiğini ileri sürerek, “Hammadde fiyatlarının dolara ve euroya bağlı oluşu, maliyet fiyatlarında kaçınılmaz bir artış yaşanmasına neden oluyor” dedi.

Küresel mali krizin dolardaki yükselişi tetiklediğini belirten çelik kapı imalatçıları, dünya piyasalarında yaşanan global dalgalanmanın Türkiye'yi olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Bu etkilenmenin Türkiye'nin kendi ekonomik yapısı dışında geliştiğini kaydeden çelik kapı imalatçısı ve Külça Çelik Kapı Limited Şirketi Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Külahçıoğlu ve Mustafa Yoncacı, ekonomik gelişmelerde yaşanan olumsuz tablonun zamanla Türkiye'de de kendini hissettireceğini ileri sürdü.

Olumsuz tabloyu Türkiye'ye bağlamanın hata olacağını vurgulayan Külahçıoğlu, ”Bu dalga dünya çapında olduğu için bu dalgalanmanın etkisi zaman içerisinde Türkiye'yi de etkileyecektir. Sanayici ve esnafımız son 15 yıl içerisinde yaşanmış ekonomik krizlere alışkın olduğu için şu anda Amerika'nın ve Avrupa ülkelerinin bankalara yapmış olduğu yardımları yıllar önce biz bankalara el koyarak, kişilerin mevduatlarını koruma altına alarak yaptık. Bu konularda bir adım daha öndeyiz ve tecrübemiz var. Kapı sektörünü de özellikle inşaat sektöründe yaşanan durgunluk etkiledi.

Sac fiyatlarında son birkaç ayda suni bir artış oldu. Bizim gibi imalatçılar fiyat artışındaki zararı sineye çektik. Sac fiyatları da zaman içerisinde yerine oturacak, ama eski fiyatlardan sac almamız artık hayal. Dünyada yaşanan ekonomik krizden biz 3-4 ay sonra nasıl etkileneceğiz bilemiyoruz. Biz sac veya diğer hammadde alırken YTL bazında almaya çalışıyoruz. Dolar ile sac alan çelik kapı imalatçıları doların artışına göre zarar ettiler.

Bu artıştan YTL bazında alış yaptığımızdan fazla etkilenmedik. Türkiye'deki imalatçılar, dünyada yaşanan küresel mali krizi 6 ay içerisinde hissedecekler. Bu krizin faturasını küçük çaplı ödeyeceğimizi tahmin ediyorum. Çünkü ülkemizde ekonomik tedbirler 1995 yılından beri alınıyor. Avrupa bunu daha yeni uyguluyor. Biz bunu geçmişte uyguladık ve bu süreci yaşadık.Türkiye bu krizlere alışıktır ve tecrübelidir” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 09:51:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?