4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Kuş cennetinin kanalları temizleniyor

TÜRKİYE’nin önemli kuş cennetlerinden biri olan Kayseri’nin Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçeleri sınarlarındaki Sultan Sazlığı’nı besleyen su kanalları temizleniyor.

Kayseri Çevre ve Orman Müdürü Melehat Özoğlu, Sultan Sazlığı’ndaki su miktarının artmasıyla kuş sayısının, özellikle flamingoların sayısının yüzde 50 oranında artacağını söyledi.

Sultan Sazlığı’nı besleyen Soysallı ve Dündarlı kanalları temizlenmeye başlandı. Çevre ve Orman Müdürü Melehat Özoğlu, Sultan Sazlığı’nı besleyen kanalların zamanla kar ve sel suyunun getirdiği materyallerle dolduğunu söyledi. Tıkalı olan kanallar nedeniyle Sultan Sazlığı’na su gitmediğini ve su miktarına bağlı olarak kuş sayısında azalma olduğunu ifade eden Özoğlu, “Genişliği 60 metre olan Sultan Sazlığı ile Kovalı Barajı arasındaki Dündarlı Kanalı’nın ilk bin 500 metresi temizlendi. Devlet Su İşleri ekipleri suyun akışına engel olan materyalleri ekskavatörle temizledi. Oradaki temizlik çalışması 10- 15 gün sonra bitecek” dedi.

BİN 500 FLAMİNGO VAR

Sultan Sazlığı’nı besleyen en büyük su kaynağının Soysallı Kanalı olduğunu belirten Özoğlu şöyle devam etti:

“Soysallı pınarından çıkıp, Yay Gölü’ne giden ve Sultan Sazlığı’nı besleyen kanalda önümüzdeki günlerde temizleme çalışması yapılacak. Eğer bu 2.2 kilometrelik kanal tamamen temizlenirse, su miktarında artış olacağından kuş sayısı da yüzde 50 oranında artacak. Mesela kanalın sularının Yay Gölü’ne döküldüğü yerde en son sayıma göre bin 500 flamingo var. Eğer suyun debisi artarsa flamingo sayısı da yüzde 50 oranında artar. Bu kanalda ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bir temizlik yapılacak. Soysallı ile oradaki balık çiftliği arasında artık kayıklar yüzdürülebilecek.”

Melahat Özoğlu, Sultan Sazlığı’nda Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında yaklaşık 50 bin kuşun konakladığını sözlerine ekledi.

DHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 12:05:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?