5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Kuyumcular sinek avlıyor

Kayseri'de altın satışındaki durgunluğa, tatillerini memleketlerine geçirmeye gelen gurbetçilerinde derman olmadığı kaydedildi.

Kayseri'de yaz aylarında düğün sayısının artmasının yanında gurbetçi vatandaşlarında tatillerini memleketleri Kayseri'de geçirmeye gelmesi, kuyumcu esnafının durgun giden işlerinin hareketlenmesini sağlayamadı.

Cumhuriyet Mahallesi'nde 22 yıldır kuyumculuk yapan Mehmet Altuncan, geçen yıla göre işlerinin yüzde 60 düştüğünü söyledi. Vatandaşın alım gücünün her geçen gün daha da düştüğünü belirten Mehmet Altuncan, "Bu yaz sezonunda umduğumuzu bulamadık. Bir yıl boyunca gelmesini beklediğimiz gurbetçiler, başlamasını arzu ettiğimiz düğünler, geldi geçti. Ama bu yaz adeta bir hayal kırıklığı yaşadık. Bunun sebebini de ekonomik krize bağlıyoruz. Bu nedenle vatandaş yatırım aracı olarak altına yönelmedi. Ekonomik krizin etkilediği halkın alım gücü yüzde 60 oranında düştü. Satışlarımızı geçtiğimiz yıllarla kıyaslamak dahi istemiyoruz" dedi.

Özel günlerde alınan altına bu yıl rağbet olmadığını da dile getiren Altuncan, "Çünkü vatandaşın alım gücü yok. Katılmak zorunda oldukları her düğünde gelin veya damada altın takmak zorunda olan vatandaşlar, 1,5 gramlık küçük altın fiyatındaki ince bileziklere yöneldi. Artık insanımız, benzerleri 300 ila 200 lira arasında değişen bileziklerin yerine, tanesi 70 liralık ve küçük altın fiyatındaki ince bilezikleri satın alıyor" ifadelerini kullandı.

Altuncan, 2010 yılında "Altın fiyatlarında inanılmaz yükselişler olabilir" söylentilerine rağmen, altına herhangi bir rağbetin olmadığını sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2009 Cuma 11:49:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?