5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Liseli mucitlerin büyük başarısı

Kayseri'de meslek lisesi öğrencilerinin televizyon kumandası, cam sileceği motoru ve panjur raylarını kullanarak yaptığı robotlarla, Türkiye genelinde derece elde ettiler. Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, mucit öğrencileri, ödüllendirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın (JICA) iş birliğiyle Ankara'da 3-5 Mart tarihlerinde düzenlenen '3. Robot Yarışması'nda Kayseri'yi temsil eden Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi, temalı robotlar kategorisinde ikincilik, üçüncülük, dördüncülük ve beşincilik elde etti. Okulda düzenlenen törenle, yarışmaya katılan 25 kişilik öğrenci ve öğretmen grup, Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata ve Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Dikmen tarafından teşekkür belgeleriyle ödüllendirildi.

Ankara'da düzenlenen yarışmaya katılan öğrencilerden lise dördüncü sınıf öğrencisi Samet Diril, elde ettikleri başarıdan dolayı mutlu olduklarını belirterek, sonraki yarışmada daha iyi dereceler alacaklarını söyledi. Diril, robotları çevre kirliliğini önleme adına yarıştırdıklarını kaydederek, "Biz robotlarımızı çevre kirliliğini önleme adına yarıştırdık. Temalı kategoride yarışmalara katıldık. Bu robotlarımız çöp kutularını toplayıp yerlerine ağaç dikme ve bunu en kısa sürede tamamlamak için yapıldı. Robotlarımızı yapabilmek için üç aydır gece-gündüz çok çalıştık. Bunun da meyvesini aldık. Önümüzdeki yarışmalarda daha iyi sonuçları alacağımıza inanıyorum" dedi.

Robot yarışmalarına üç yıldır katıldıklarını ifade eden Okul Müdürü Durmuş Payas ise, "Üç yıldır katıldığımız bu yarışmalarda ilk yıl 6'ncı, ikinci yıl 4'üncü ve bu yıl ise daha büyük başarı elde ettik. İlk yıl elde ettiğimiz başarılar bizi kamçıladı. Bu yıl ise liderliğe oynamıştık, ancak robotlarımızdan 2'ncilik elde edeni yarışma sırasında turbosu patladı ve 1'nci olamadı. Biz yine de mutluyuz. Bu ödülleri Kayseri'ye getirdik. Önümüzdeki yıllar daha başarılı olcağız" diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata ise, okullarının başarılarından dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, "Lisemizin başarısı bizi son derece sevindirdi. Okulumuz bu çalışmaları üç yıldır yapıyordu. Demek ki başarılar devamlı olursa ve başarıya inanılırsa bazı şeyler oluyor. Ben önümüzdeki yıllarda yapılan yarışmalarda okulumuzun daha iyi başarılar alacağına inanıyorum. Tabi ki her şey proje dahilinde olması lazım. Zor iş deyip hiç başlamasalar ise sonuç zaten bellidir. Bu nedenle arkadaşlarımız hedefledikleri noktaya ulaşmak için ilk adımı attılar. Bundan sonra ilimiz her konuda olduğu gibi bu konuda da başarı elde edilecektir" dedi.

Meslek liselerinin önemine de değinen Ayata, "Kayseri'de meslek liselerine olan önem son dönemde arttı. Geçen yıl meslek liselerine olan öğrenci kayıtlarında yüzde yüzlük bir artış vardı. Şu anda ilimizde meslek liselerine öğrenci alımında zorlanıyoruz. Onun için meslek liselerimize ek binalar yaptırmaktayız. Meslek liselerinin kapasitesini daha da artırmayı planlıyoruz. Bu da bizi son derece mutlu ediyor" diye konuştu.

Daha sonra yarışmaya katılan öğrenci ve öğretmenlere teşekkür belgesi verilirken, dereceye giren robotlar ise bir gösteri yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mart 2009 Cuma 15:14:29
Güncelleme :13 Mart 2009 Cuma 15:23:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?