4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Makukula'dan çarpıcı açıklamalar

MAKUKULA'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Bu sezon attığı gollerle ve futboluyla dikkatleri üzerine çeken ve 12 golle Turkcell Süper Lig'de gol krallığında ilk sırada yer alan Kayserispor'un yıldız golcüsü Ariza Makukula, kendisi hakkında bilinmeyenleri, merak edilenleri ve hedeflerini anlattı.

Makukula, Galatasaray'ın yıldız futbolcusu Abdul Kader Keita hakkında ise çok çarpıcı bir ifade kullanarak, "Onu Kayserispor'da görmek isterim" dedi.

Yıldız golcü Ariza Makukula, Kayseri mantısını çok seviyor, yetenekli oyuncusu Cangele vazgeçilmezi, Keita'yı Kayserispor'da görmek istiyor, asıl hedefi Portekiz Milli Takımı'nda yer alıp Güney Afrika'da düzenlenecek Dünya Kupası'nda forma giymek.

Kongo Milli Takımı'nda ve Portekiz Birinci Ligi'nde futbol oynayan Jian Makukula'nın oğlu olan Ariza Makukula, 4 Mart 1981 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde doğdu. 3 yaşında iken ailesi Portekiz'e yerleşti. Çocukluğu ve gençliği Porto'da geçti. Babası fikirleriyle Makukula'ya sürekli destek olup, futbolcu olmasında etkili oldu. Babası hakkında fikirlerini söyleyen Makukula, "Babam, hızlı, çabuk, süratli ve kısa boyluydu. Sol açıkta oynuyordu genelde. Ama ben daha yavaş ve uzun boyluyum. En büyük farkımız bu. Fikirleriyle sürekli bana destek oldu, doğru yolu gösterdi, buralara gelmemde büyük emeği var" dedi.

"DEĞİŞİKLİKLER BAZEN BAŞARIYI GETİRİR"

Elinde olmayan nedenlerden dolayı çok takım değiştirdiğini söyleyen Makukula, "Bunun farkındayım fakat bazen değişiklik yapmak kariyeriniz için yeni bir başlangıç olabilir. Kayserispor'da benim için yeni bir başlangıç oldu. Burada mutlu ve huzurluyum. Şimdi oynuyorum ve gollerimi atıp takımıma katkıda bulunuyorum. Benim görevim bu. 2004'te yaşadığım sakatlık beni etkiledi ama hep ileriye baktım ve zirveye alışkın bir futbolcuyum. Küçük hedefler peşinde koşan biri değilim" diye konuştu.

"KAYSERİ'DE MUTLUYUM"

Kayserispor'dan ilk teklif aldığında hem kulüp hakkında hem de şehir hakkında hiçbir fikrinin bulunmadığını fakat Kayseri'ye gelme kararının ardından bu düşüncelerin hepsinin pozitif yönden geliştiğini kaydeden Makukula, "Portekiz'de üç büyükler yani Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş tanınıyordu. Özellikle Süleyman Hurma'nın buraya gelmemde büyük emeği oldu. Israr etti ve beni ikna etti. İyi ki gelmişim. Ayrıca hocamız Tolunay Kafkas'ın da benim gelmemde emeği çok. Bugün buralara gelmemde, bu formayı giyip başarılı olmamda büyük rolü var. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Kayserispor'da ve Kayseri şehrinde bulunmaktan dolayı mutlu ve huzurluyum" ifadelerini kullandı.

"LİGİN KALİTESİ İYİ"

Turkcell Süper Lig, kalitesiyle, zorluk derecesiyle iyi bir lig olduğunu belirten Makukula, "Tabii bir İspanya La liga ile kıyaslayamayız. Orada daha çok taktik ağırlıklı oynanıyor, çok farklı taktikler var. Süper Lig, taktik, zorluk derecesi, güç açısından ve agresiflik bakımından iyi kaliteli bir lig. Benim oyun tarzımı da uygun. Takımlar arasında da fazla bir fark yok. Küçük denilen takımlar büyük takımları yenebiliyor. Bunu geride kalan haftalarda gördük. Buda ligin çekişmeli ve kaliteli olduğunu gösteriyor" dedi.

"SEZON SONU ÖNEMLİ"

Herkes gibi benimde kendisinin de özel bir hedefi olduğunu vurgulayan Makukula, "Şuana kadar 12 gol atıp takımıma gereken katkıyı yaptım. Bundan sonraki maçlarda da gollerimi atmaya devam edeceğim. Ama benim için her şeyden öce takımın başarısı, takımın kazanmasıdır. Bana inanan güvenen başta hocamız Tolunay Kafkas olmak üzere diğer insanları, takım arkadaşlarımı mahcup etmemek, onların güvenini boşa çıkarmamak için elimden geleni yapmaya devam edeceğim. Önce Kayserispor sonra kişisel hedef gelir" dedi.

"KÜÇÜK OYUNCU DEĞİLİM HEDEFİM PORTEKİZ MİLLİ TAKIMI"

Portekiz Milli Takımda forma giymek istediğini belirten Makukula, "Şunu herkes çok iyi bilsin ki ben küçük bir oyuncu, hedefsiz bir insan değilim. Benimde öncelikli hedefim buradaki başarımı sürdürüp yeniden Portekiz Milli Takımı'na seçilmek, Güney Afrika'da düzenlenecek Dünya Kupası'nda Kayserisporlu Makukula olarak bulunmak istiyorum. Dünyanın en iyi liglerinde İspanya'da, İngiltere'de, Portekiz'de futbol oynadım. Bu her futbolcuya nasip olmaz. Kayserispor büyük bir kulüp ve bana kucak açtı. Buradaki

geleceğimden, futbol kariyerim açısından hiçbir endişem yok. Tam tersine bura benim için yeni ve mükemmel bir başlangıç oldu" şeklinde konuştu.

"ADIMLARIMIZI SAĞLAM ATMALIYIZ"

Ligde zirve yarışının çekişmeli geçtiğini söyleyen Makukula, kimin şampiyon olacağı konusunda fikir yürütmenin mantıklı olmayacağını belirtti. Makukula, "Şampiyonluk konusunda bu kulüp olur demek doğru değil. Bizde bu yarışın içerisindeyiz ve sonuna kadarda şampiyon olmak için çaba sarf edeceğiz. Ama şu bir gerçek ki biz Kayserispor olarak adımlarımızı sağlam atmalıyız. Hedefe adım adım, sabırla yürümeliyiz. Bir maç kazanmakla şampiyon olunmaz, bir maç kaybetmekle şampiyonluk kaçmaz. Takım olarak öncelikli amacımız kalan üç maçımızı kazanıp ikinci yarıya daha iddialı başlamak. Üç maçta alacağımız sonuçlar bizim ikinci devredeki hedefimizi de belirleyecektir" diye konuştu.

VAZGEÇİLMEZİ CANGELE

Süper Lig'de yeralan bütün futbolcuların kaliteli olduğunu bildiren Makukula, Kayserispor forması giyen futbolcuların tartışmasız ligin en değerli futbolcuları olduğunu ifade etti. En çok beğendiği futbolcunun Cangele olduğunu söyleyen Makukula, "Özel yeteneklere sahip ve her an maçın skorunu değiştirebilecek kapasitede. Kendisiyle de çok iyi anlaşıyorum. Ali Turan, Aydın, Saidou, Mehmet Eren bu oyuncuları hiçbir futbolcuya değişmem" dedi.

"KEİTA'YI KAYERİSPOR'DA GÖRMEK İSTERİM"

Makukula sözlerine şöyle devam etti;

"Ligdeki savunma oyuncuları içerisinde ayrım yapmam doğru olmaz. Üç büyüklerde forma giyen savunma oyuncuları daha iyi. Ama şunu açıklıkla söyleyim ki büyüklere karşı oynamak benim için sorun değil. Asıl sorun diğer kulüplere karşı oynamak. Özellikle çekindiğim yada rakip olmak istemediğim bir isim yok. Beni endişelendiren hiçir defans oyuncusu yok. Kayserispor'da görmek istediğim oyuncu Galatasaraylı Abdulkader Keita. Kaliteli ve yetenekli bir isim. Birlikte bu forma altında oynamak isterdim. Ama benim vazgeçilmezim Cangele. Diğer oyunculara da saygı duyuyorum ve hepsi kaliteli isimler. Her insanın kendine özel bir yönü yapısı vardır. Benimde en önemli özelliğim kaybetmeyi asla sevmem. İnsanların geneli böyledir fakat ben kaybetmek kelimesinden nefret ediyorum. O yüzden de sahaya çıktığımda rakip kim olursa olsun, kazanmak için son ana kadar mücadele ederim. Vicdanen rahat olduğum sürece de sorun yoktur. En beğendiğim yönüm bu. Beğenmediğim yönüm ise zaman zaman saha içerisinde agresif oluyorum. Aşırı hırs ve kazanma isteğinden dolayı agresifleşebiliyorum. Bunun da tek nedeni aşırı kazanma isteğinden kaynaklanıyor. Kayseri şehri daha önce bulunduğum şehirlerden farklı. Sessiz-sakin bir yer. Kafam rahat ve tek düşüncem futbol oynamak. Futbolu düşünen ve futbol oynamak isteyenler için çok iyi bir yer. Hem kulüp olarak hemde şehir olarak. Ailemin Portekiz'de olması zaman zaman beni zorluyor ama sonuçta burada rahat etmem için her türlü imkan sağlanıyor. Bazen ben gidiyorum Portekiz'e bazende ailem geliyor buraya. Kayseri mutfağı harika. Özellikle mantıyı çok seviyorum ama kilo almayım diye de fazla yiyemiyorum. Antrenmanlardan ve maçlardan kalan vaktimi ise genelde kulübün tahsis ettiği tercümanım Vedat Bey'le geçiriyorum. Play Station oynuyor, internete takılıyorum. Kitap okumayı seviyorum. En son Scarface'in Tarihi isimli kitabı okudum. Normal bir insan gibi yaşıyorum. Gece hayatını seven biri değilim."

MAKUKULA'NIN KARİYERİ

1999-2000'de Vitoria Guimaraes'in kadrosunda yer alan ama hiç oynamayan Kongo asıllı Portekizli golcü Makukula, ertesi sezon önce Salamanca (2 maç 0 gol), sonra Leganes'te (13 maç 4 gol) forma giymişti. Sonraki yıl yeniden Salamanca'da (37 maç 20 gol) oynayan Portekizli futbolcu, 2002-03'te Nantes'a (18 maç 1 gol) gitmiş orada da başarılı olamamıştı. 2003-04'te İspanya'nın yolunu tutan Makukula 1 sezon Valladolid (18 maç 8 gol), 2 sezon Sevilla (13 maç 1 gol), 1 sezon da Gimnastic'te (22 maç 2 gol) forma giymişti. Ardından ülkesi Portekiz'e dönen Makukula, Maritimo'da 6 ay (12 maç 7 gol), Benfica'da da 1 yıl (3 maç 0 gol) forma giydikten sonra geçen sezon devre arasında Bolton'a kiralanmıştı. Portekizli oyuncu burada 6 maçta forma giymiş ve hiç gol atamamıştı. Sezon başında ise Kayserispor'a transfer oldu ve 12 maçta 12 gol atıp bütün dikkatleri üzerine çekti.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2009 Salı 13:40:03
Güncelleme :8 Aralık 2009 Salı 14:23:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?