5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Medrese müzeye dönüştürülecek

Kayseri'de, Mimarsinan Parkı içerisinde bulunan Gevher Nesibe Şifahane ve Medresesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile varılan mutabakat sonunda Selçuklu Müzesi'ne dönüştürüleceği bildirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin daveti üzerine Kayseri'ye gelen Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Gevher Nesibe Şifahane ve Medresesi'nin müzeye dönüştürülmesi konusunda yaptıkları çalışmaların sonuçlandırıldığını belirterek, Kayseri'nin Selçuklu tarihi konusunda merkez duruma geleceğini söyledi.

Başkan Özhaseki ve beraberinde bulunan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri ile birlikte Gevher Nesibe Şifahane ve Medresesi'ni gezen Vakıflar Genel Müdürü Beyazıt, burada yaptığı açıklamada, bulundukları mekanda dünyadaki ilk üniversite sisteminin kurulduğunu söyledi. Beyazıt, "Yapının en iyi şekilde değerlendirilmesi konusunda Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir çalışma yaptık. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, yaptığı çalışmalarla Türkiye'ye örnek olmuş bir belediyemiz. Her konuda örnek ve öncü çalışmaları var. Bu konuda da kendisine yakışır bir adım attı ve kültürel mirasın müzeye dönüştürülmesi hususunda sorumluluk üstlendi. Burası Selçuklu Müzesi'ne dönüştürülecek ve ayrıca bir de Tıp Tarihi Müzesi oluşturulacak. Pek çok merkezimizde bulunan Selçuklu eserleri buraya getirilerek adeta yaşayan bir Selçuklu sergilenecek. Dünyanın pek çok yerinden burayı görmeye gelen insanlar Kayseri'yi gezecek" dedi.

Beyazıt, tüm planlamaların tamamlandığını ve Kayseri'de bulunan Mimarlar Odası, üniversite çevresi gibi kuruluşlarla bazı hususlarda yapacakları görüşmelerin ardından projenin hayata geçirileceğini kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, Kayseri'nin bir kültür ve sanat şehri olması yönünde gerekli tüm çalışmaları yaptıklarının altını çizerek, kale içinin kültür merkezine dönüştürülme çalışmalarına ek olarak başladıkları diğer bir çalışmanın ise 'Müzeler Şehri Kayseri' olduğunu söyledi. Restorasyonu tamamlanan Gevher Nesibe Şifahane ve Medresesi'nin müzeye dönüştürülmesinin, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış Kayseri'ye daha da değer katacağını ifade eden Başkan Özhaseki, "Buranın müzeye dönüştürülmesi konusunda görüşmelerimiz sürüyor. Bu amaçla Vakıflar Genel Müdürü'nü Kayseri'ye davet ettik. Kendisi de buraya gelerek konunun daha hızlı ilerlemesine yardımcı oldu. Kale İçi Kültür Sanat Merkezi ve Arkeoloji Müzesi'nin yanında, yeni oluşturulacak Selçuklu Müzesi ile Kayseri müzeler şehri haline gelecektir" şeklinde konuştu.

Başkan Özhaseki daha sonra Vakıflar Genel Müdürü Beyazıt ile birlikte Vezir Hanı'na geçerek burada da incelemelerde bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 18:50:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?