4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Mevzuat hazretleri hasta ediyor

SSK’lı hastaların serbest eczanelerden ilaç alma uygulaması sürerken, eczaneler mevzuattan, hastalar ise her ilacı alamamaktan şikayetçi. Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Bülent Ünsal, SSK’lı hastalara ilaç verirken 8 bin 500 kalem kural ve mevzuatla karşı karşıya olduklarını ve bu durumdan hem hekimin, hem hastanın, hem de eczacının mağdur olduğunu söyledi.

Bülent Ünsal, "SSK’lı hastalara serbest eczanelerden ilaç alma yolu açılması ilk bakışta herkes tarafından iyi karşılandı. Uygulama yerinde gözüküyordu. Fakat bu konuda altyapı ve otomasyon eksikliği bir çok sıkıntıyı beraberinde getirdi. Belki bu uygulama ile SSK hastanelerindeki ilaç kuyrukları ortadan kalktı; fakat şimdi de hastalar doktorların yazdığı her ilacı alamamaya başladı. SSK’lı hastalara ilaç verilmesi ile ilgili 8 bin 500 kalem mevzuat ve kural var. Bunu da ne doktorlar, ne eczaneler, ne de SSK’lı hastalar biliyor. Öğrenmekte çok zor, muhatap da bulunmuyor. Doktor ilacı yazarken hastaya ’Ben ilacı yazıyorum, eczaneden nasıl alırsan al. Ben ona karışamam’ diyor. SSK’lı hasta ise, serbest eczaneye geldiğinde bilgisayarda o ilaç için ya yeşil, ya sarı, ya da kırmızı uyarı ile karşı karşıya kalıyor. Sarı ve kırmızı uyarıda, eczane ilacı SSK’lı hastaya veremiyor. Sorun bununla da bitmiyor. Yeşil uyarı ile SSK’lı hastaya ilaç veriliyor. Daha sonra SSK, o ilaçla ilgili ya rapor istiyor, yada mevcut raporu kabul etmediği için, eczane ilacın parasını kurumdan tamamen tahsil edemiyor. Kayseri ve bize bağlı illerdeki anlaşmalı eczanelerin bu durumdan dolayı milyarlarca lira zararı var. Bu durumda da, eczane ilacı verdiği SSK’lı hastayı bulabilirse aramaya çalışıyor. Yani eczaneler bu konuda da tuzağa düşürülmüş durumda. SSK’da ilaç kuyruğu bitti, ama mevzuat karmaşası halen devam ediyor" dedi.

Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Bülent Ünsal, kar marjının düşük olması nedeniyle 200 YTL’nin üzerinde fiyatı olan ilaçları eczanelerin vermek istemediğini, verse bile korkarak verdiğini de belirtirken, "Hepatit C, böbrek yetmezliği, kanser, immun yetmezliği hastalığına ait ilaçları eczaneler, mevzuat karmaşasından dolayı veremiyor. Kuralı da kimse bilemediğinden ortada üçlü mağduriyet söz konusu oluyor. Eğer bu durum devam eder, SSK sorumluluğunu yerine getirmezse, biz eczacılar olarak eylem yapacağız. Eylemimiz, SSK’lı hastalara, acil hastalar dışında diğer hastalara hiç ilaç vermemek şeklinde olacak" diye konuştu.

Yeşil kartlılara ait reçetelerden yüzde 20’lik kısmının tahsil edilmeye başlanması uygulamasından sonra yeşil kartla ilaç alan sayısında da önemli düşüş yaşandığına dikkat çeken Ünsal, "Eskiden bize günde 70 - 80 yeşil kart reçetesi gelirdi. Uygulamanın devreye girmesiyle birlikte bu sayı 10-15’lere düştü" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2005 Çarşamba 19:52:46
Güncelleme :26 Mayıs 2005 Perşembe 15:20:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?