4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Minibüs esnafı modern çağa uyuyor!

Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Esnaf Odası tarafından, Minibüsçü esnafının gelişen ve değişen çağa hazırlama programı kapsamında doğalgazlı otobüslere geçiş hakkında bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Erkilet Altıntepe Restaurantta düzenlenen toplantıya, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Çabucak ve oda üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Çabucak, Kayseri'de minibüslerle taşımacılık konusunda şehrin var oluşundan beri yapılan hizmet ile halkın hizmetkarı olduklarını söyledi.

Çabucak, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Özhaseki'nin direktifleri doğrultusunda şehir taşımacılığı yeni bir boyut kazandı ve kazanmaya da devam edilmektedir. İnşallah bu bağlamda minibüsçü esnafımızın kaderi değişecektir. 438 esnafımızın doğalgazlı otobüse geçerek hem kendileri açısından sevindirici olduğu gibi hem de çevreyle dost olacaktır. Bu çalışmalar süresince bankalar ve firmalar bizden belediye ile ilgili sözleşmeyi talep etmektedirler. Çünkü, haklı olarak bankalar ve otobüs firmaları ev esnafım bu konuda tedirgindir. Açık ifade ile 2 gün çalış, 1 gün yat çalışma sistemi esnafı bitirmek demektir. Kredi verecek bankaları da bu konu düşündürmektedir. Ödemeler kolay olmayacaktır. Bu konuları bir esnaf düşüncesi ile uzmanı olan Başkanımızın manevi desteğine inanıyor ve güveniyoruz. 200 otobüs demek, 500-600 kişiye iş demek, aş demektir. Vergisi ile kendi imkanlarımız ile vatanımıza, milletimize hizmet demektir. Doğalgazlı otobüsleri alırken, bütün esnafımız kredi karşılığında büyük riske girmektedir. Yapacağımız anlaşma ile esnafımızın büyük çapta zorlanacağını biliyoruz. Başkanımızın bu zorlu süreçte desteklerini esirgemeyeceklerin ümit ediyoruz. Bu konuda Başkanımızın net ifadelerini esnafımızın huzurunda duymak istiyorum. Başkanımızın destekleri olmadan bu projeyi başarmamızın mümkün olmayacağı kesin ve açıktır” dedi.

Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise dünyanın sürekli değiştiğine dikkat çekerek, son 20-30 yıl içerisinde yaşanan değişimin geçmiş bin yıla bedel olduğunu ifade etti. Bu değişim neticesinde uyanık olup gereken uygulamaları yapmak gerektiğini belirten Özhaseki, Kayseri'de esnafın zor durumda olduğunu söyledi. Özhaseki, “Esnaf odamıza kayıtlı 50 bin işletmecinin yarısının durumu iç açıcı değil. Biz belediye olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu toplantılarla sizin sıkıntılarınızı dinliyoruz. Değişen dünyaya karşı uyanık olmak ve daha çok çalışmak gerekir” dedi.

Belediyicilik anlayışının da değiştiğinin altını çizen Başkan Özhaseki, Şehri ileriye götürecek her türlü atılımdan sorumlu olduklarını dile getirerek, “Kayseri ulaşım alanında raylı sisteme geçmek üzere. Sene sonunda raylı sistem hayata geçecek. Raylı sistemimiz doğu-batı şeklinde olmaktadır. Ayrıca raylı sistemin yanında onlarca şehir içi hattın bulunduğu Kayseri'de halk otobüslerini geriye çekmeyi planlıyoruz. Ortak bir sistem kuruyoruz. Ortak bir havuz içerisinde biriken gelirler, eşit ve adil bir şekilde dağıtılacak. Bu konu ile ilgili düzenlemelerimizi yaptık. Esnaf odaları ile tartıştık ve karara vardık. Bu uygulama ile bizim aylık 300-500 bin YTL'lik zararımızda giderilecek” diye konuştu.

Doğalgazlı halk otobüslerinin çevreye çok faydasının olacağını vurgulayan Özhaseki, trafikte seyreden araçlardan çıkan gazların çevreyi etkilediğini belirterek, “Şehircilik açısından doğalgazlı otobüsler bir nimettir. Minibüsçülerimizin durumlarını bu toplantı değerlendireceğiz. Bu doğalgazlı otobüs uygulamasının maliyeti de çok düşüktür. Hem çevremiz hem de bütçemiz de rahatlayacaktır. Bu uygulama ile vatandaşlarımız ve esnafımız da rahatlayacaktır” şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2008 Cumartesi 14:52:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?